Dr. Davor Raić (DP): Tko kaže da iza HDZ-a ne raste ni trava? Pogledajte Barutanu!

Dr. Davor Raić, kandidat Domovinskog pokreta za vinkovačkog gradonačelnika, tržni dan iskoristio je za posjet vinkovačkoj tržnici. I, što je vidio?

– Unatoč kozmetičkim promjenama, u što je potrošeno nimalo beznačajnih 800.000 kuna, tržnica je i dalje ruglo grada Vinkovaca, pa i šire. U razgovoru sa zakupcima poslovnih štandova doznao sam za njihovo za njihovo nezadovoljstvo, pa i ogorčenost. Neki od njih imaju i preko 30 godina staža na tržnici, no ne zaslužuju bolje uvjete samo zbog toga. Na novim prodajnim mjestima nemaju dovoljno prostora za izlaganje svojih proizvoda. Umjesto dvije prodajne klupe koje su imali za izlaganje robe, sada je ovim brzopoteznim nakaradnim promjenama jedna od dviju klupa za izlaganje robe pretvorena u klupu za sjedenje. Pa, nije ovo mjesto gdje su oni došli sjediti, nego su došli raditi, prodavati svoju teškom mukom proizvedenu robu koju sada nemaju gdje izložiti. Dakle, za istu zakupninu, koju plaćaju 6.000 kuna godišnje, dobili su upola manje prodajnog prostora.

I to nisu sve nedorečenosti uočenih na nedavno redizarniranoj tržnici, naglašava dr. Raić nakon razgovora s prodavačima: 

– Nadstrešnica je tako jadno izvedena, natkrov je od neadekvatnog materijala, nisu zaštićeni od sunca ni oni, ni njihovi proizvodi. Osim toga, na svim tržnicama takve veličine iste se po prestanku rada dotjeruju u prvobitno stanje snažnim vodenim šmrkovima, kako bi higijenski standard bio na optimalnoj razini. U oči upada kako na ovako velikoj novoafaltiranoj površini postoje samo dva odvodna šahta. Sramotno, diletantski. Naprosto, sve što HDZ-ova gradska vlast radi je polovično, ni sebi, ni svom. Bolje da ništa ne rade. Ako je išta sigurno, jest da ćemo imati za njima što popravljati.

Dr. Raić primjećuje i ovo:

– Nije mi jasna svrha novog asfalta, jer će tržnica ionako u dogledno vrijeme biti natkrivena. Dakle, 800.000 kuna koliko je utrošeno na ovo, nazovimo ga uređenje, je javni novac bačen u vjetar. Treba to jasno i glasno reći, to i činim. Žao mi je što već nemamo natkrivenu tržnicu, jer svi gradovi koji imalo drže do sebe, a ne moramo ići predaleko, Vukovar nam je na 20-ak minuta vožnje, imaju takav kompleks koji predstavlja normativni minimum, minimalni civilizacijski doseg jednog uređenog grada. Sramota za najstariji grad u Europi – dodaje kandidat Domovinskog pokreta za vinkovačkog gradonačelnika napominje i to kako je „ovakav izgled tržnice u koju su utrošeni toliki novci poreznih obveznika još jedan autogol koji su si HDZ-ovci zabili u ovoj kampanji”, a usput traži šećera i vode na spomen negdašnjeg bazena Barutana.

– Građani Vinkovaca spas od ljetnih vrućina i sparina nekoć su tražili su na otvorenom kompleksu naše Barutane na kojoj su proplivale mnoge vinkovačke generacije. Osim plivačkog kluba, egzistirao je i vaterpolski klub. Vinkovčani koji ništa ne znaju o tome danas su već 30-godišnjaci koji ondje sada mogu zateći tugu, čemer i jad. Tko kaže da iza HDZ-a ne raste ni trava? Pogledajte Barutanu! Sve je zaraslo, zakorovljeno… I ne samo to; ondje, na samo pet minuta od središta najstarijeg europskog grada, možete zateći obor s kozama i kokoškama, stajsko gnojivo osjeti se do Zagrebačkog bloka. Također sramotno, nedopustivo! Jedan od prioriteta nove gradske uprave sa mnom na čelu bit će temeljita obnova ovog kompleksa, uz povlačenje sredstava iz EU fondova. Bit će to objekt na ponos svih Vinkovčana. Neću dopustiti da jedino mjesto gdje se Vinkovčani tijekom ljeta mogu osvježiti budu rupe duboke i po 30 metara zaostale nakon iskapanja gline, nego će to biti naš novi kompleks s restoranom, kafićem, suncobranima, ležaljka, tuševima, kabinama za presvlačenje i grijanom, kristalno čistom vodom koje imamo u izobilju. Vratit ću Barutani stari sjaj – zaključuje dr. Raić.