Dr. Mario Begović: Rak dojke 95-postotno je izlječiv ako se otkrije dovoljno rano!

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a središnji dan u ružičastom mjesecu prva je listopadska subota kada se obilježava Dan ružičaste vrpce kojemu je cilj osvijestiti potrebu za preventivnim pregledima te važnost ranog prepoznavanja raka dojke.  Jer…

– Rak dojke je izlječiv, ako se otkrije dovoljno rano – poručuje dr. med. Mario Begović, uži specijalist kirurške onkologije iz Vinkovaca, a ujedno i predsjednik Lige protiv raka Vukovar koji je povodom obilježavanja Dana ružičaste vrpce u Klubu žena operiranih na dojci održao predavanje na temu “Prevencija i rano otkrivanje karcinoma dojke”.

– Rano otkrivanje karcinoma dojke je najvažnije, jer je u tom slučaju izlječenje gotovo 95-postotno. U tom kontekstu treba pozdraviti nacionalni preventivni program koji podrazumijeva mamografske preglede žena starijih od 50 godina, ali i tzv. samopreglede žena mlađih od 50 godina koje čine gotovo četvrtinu oboljelih od ovoga karcinoma – naglašava dr. Begović.

Inače, rak dojke najčešće je dijagnosticirani rak kod žena. Oko 25 posto slučajeva raka dojke javlja se kod žena mlađih od 50 godina, u 35 posto slučajeva javlja se u dobi od 50 do 64 godine, a preostali slučajevi zabilježeni su u žena starijih od 64 godine.

Rak dojke je specifičan po nekoliko karakteristika, a jedna od njih je što nema prave, specifične prevencije. Zato je najvažnije njegovo rano otkrivanje. Samopregled dojki valja učiniti oko 10. dana nakon ciklusa, a žene u menopauzi neka si odrede jedan dan u mjesecu. U dobi od 20. do 39. godine potrebno je načiniti liječnički pregled svake tri godine, u 40. godini nužna je inicijalna mamografija, a nakon 40. godine liječnički pregled i mamografija najmanje jednom u dvije godine godišnje – poručuje dr. Begović koji zaključno naglašava kako na pojavu ove bolesti ne možemo utjecati u potpunosti, jer pravi uzrok nije poznat, ali bez obzira na prisutnost globalnih pandemija preventivni pregledi i tzv. screening (mamografija, ultrazvuk, samopregled) se moraju nastaviti provoditi, kako bi se smanjila incidencija ove opake bolesti.

Liga protiv raka Vukovar i Klub žena liječenih na dojci danas su u Vukovaru i Iloku obilježili 21. Dan ružičaste vrpce