Dr. Raić (DP): Kajkić je samoprozvani lider vinkovačke opozicije! Bosančić? Susretljiv je i ugodan…

Prije pola godine vinkovački kirurg i traumatolog dr. Davor Raić ušao je u aktivnu lokalnu politiku. Ali, ne u dresu HDZ-a, čiji je bio dugogodišnji član, nego u ešalonu Domovinskog pokreta kojem je pristupio prošle veljače.

– Moje članstvo u HDZ-u bilo je pasivnog karaktera – nije propustio u uvodu naglasiti dr. Raić

Sada je vrlo aktivan…

– Vijećnik sam u Skupštini Vukovarsko-srijemske županije i vinkovačkom Gradskom vijeću. Još uvijek prikupljam iskustvo i puštam ispred sebe, barem zasad, ljude koji su politički iskusniji od mene.

Od Vas, kao člana Domovinskog pokreta, očekivali su se žešći otpori prema vladajućima, ako možemo primijetiti?

– Sebe vidim kao oporbenog političara koji će biti protiv svih onih odluka vladajućih koje nisu u interesu većine naših građana. S tim da nemam problem podržati vladajuće u svim dobrim odlukama za naš grad i našu županiju. A ima i takvih.

S druge strane, vladajući nisu podržali nijedan oporbeni amandman?

– Podržana je moja ideja da se u Vinkovcima napravi otvoreni olimpijski bazen. Doduše, zasad samo deklarativno. No, očekujem da će i u praktičnom smislu vladajući napraviti konkretan potez s tim u svezi. A ne da se kupamo u rupama zaostalima nakon iskopa gline iz kojih ronioci izranjaju bacače raketa.

Je li aktualna gradska oporba doista nedorasla, kako je to nedavno izjavio Damir Rimac, vijećnik SDP-a?

– Da je Rimac dorastao, ne bi bio vječita oporba. Pokraj takvih doraslih SDP-ova knjiga spala je na dva slova. Odnosno, dva vijećnika. Što je povijesno najlošiji SDP-ov rezultat u Vinkovcima. Iako, kolegi Rimcu ne mogu osporiti poznavanje poslovnika o radu Gradskog vijeća, tu je maher.

Zanimljivo, zastupnici Domovinskog pokreta nerijetko o istim točkama dnevnoga reda glasaju različito. Raštimani orkestar?

– Nikakav raštimani orkestar. To je samo dokaz da je Domovinski pokret demokratska stranka u kojoj vlada pluralizam mišljenja.

Riječ-dvije o lideru vinkovačke oporbe Goranu Kajkiću?

– Pardon, on je samoprozvani lider opozicije koji se nastoji nametnuti kao lider opozicije čestim izlaženjem za govornicu. Podsjećam, njegova lista za Gradsko vijeće na lokalnim izborima zabilježila je tek treći rezultat. Domovinski pokret je druga snaga u gradu, a prva opozicijska. Inače, Kajkićevi nastupi se uglavnom svode na osobni obračun s gradonačelnikom Bosančićem u kojima se iznose paušalne objede koje su često neprovjerene i predstavljaju pucanj u prazno, a njegovu nastupu daju karakter larpurlartizma.

Prilično neočekivan stav o kolegi iz opozicije… Kakav je o gradonačelniku Ivanu Bosančiću?

– Gradonačelnik uživa potporu velikog broja građana, ovo mu je već drugi mandat i to su činjenice koje osobno respektiram. Ali, to ne znači da nema mjesta za kritiku. Slušajući gradonačelnika, nerijetko se stječe dojam da živimo u Ženevi. A pojedini dijelovi grada još su bez asfalta. Također, jako malo se radi na stvaranju preduvjeta kojima bi se privukli domaći i strani investitori koji bi otvorili nova radna mjesta čime bi se barem pokušao zaustaviti odljev mladog, radno sposobnog stanovništva.

 

Opet ste u raskoraku sa stranačkim kolegom Josipom Krpanom koji smatra kako „Bosančić nema kulturu ponašanja”, a u svezi gradonačelnikove uvrede prema vijećniku Kajkiću kojega je nazvao mladuncem jedne domaće životinje…

– Gledajte, kao što mi nemamo jednak stav o gradonačelniku, tako nema ni on prema nama. Osobno držim kako je ugodan u komunikaciji, vrlo susretljiv. Spreman je saslušati sve one probleme i sve ono što građane smeta. Pohvalno je da se kroz tribine u mjesnim odborima grada komuniciraju svi oni problemi koji tište građane. Nešto se rješava, a nešto ostaje i u sferi obećanja.

Dr. Raić diže palac gore za gradonačelnika Bosančića i zbog odgađanja koncerta koji je Rade Šerbedžija u Vinkovcima trebao održati 15. studenog?

– Odabir datuma koncerta je nesmotrena ishitrenost jer u dane sjećanja na Vukovar nema mjesta ni za što drugo. To su dani žalosti i pijeteta, ali i ponosa na sve te hrabre ljude. Koncert je s pravom odgođen za prosinac.

Da ne ispadne kako je dr. Raić pozicija, nego opozicija….

– Stvari se generalno ne kreću o dobrom smjeru. Vidljivo je to iz neslužbenih podataka najnovijeg popisa stanovništva, ali i niske platežne i kupovne moći naših sugrađana. A o teškom životu umirovljenika, unatoč hvalospjevima premijera i vladajućih, da i ne govorimo. Čemu se može nadati djelatnik s plaćom od 3.750 kuna kojem se smiješi mirovina od 1.500 kuna? Minimalni smještaj u staračkom domu je 2.500 kuna, prije najnovijeg poskupljenja. Zbog posvemašnje besperspektive i apatije došli smo do potpunog demografskog sloma i iseljavanja mladog i radno aktivnog stanovništva koje je opustošilo istok Hrvatske. Upravo politike koje su dovele do demografskoga sloma motivirale su me na ulazak u političku arenu – zaključuje dr. Davor Raić.