Dr. Raić: Zadužujemo se za knjižnicu koja nije neophodna, a bolnica nam prokišnjava na sve strane…

Svega je bilo na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, četvrtoj u ovom sazivu. Počelo je prijeporom oko toga što je vijećnik Goran Kajkić (Živi zid) instalirao mobitel na stalak s nakanom snimanja sjednice. Pozicija se pozivala na članak 70. Poslovnika „nije dozvoljeno snimanje”, dok se Kajkić oslonio na članak 38. Statuta „sjednice su javne”. Na kraju – kompromis. Kajkić je dobio dopuštenje snimati samo svoja izlaganja.

– Ej, je l’ možeš i mene snimiti? – iskazao je želju i nezavisni vijećnik Damir Jakšić.

 

Prošlo je. Kao i sve točke dnevnoga reda, HDZ s partnerima ima stabilnu većinu. Pa i povremenu podršku iz opozicijskih redova. No, svejedno, nije bilo dosadno. Štoviše…

– Obezvrjeđuješ Gradsko vijeće, samo lupetaš. Nijedan konstruktivni prijedlog od tebe nisam čuo – poručio je gradonačelnik Ivan Bosančić vijećniku Jakšiću koji je zatražio obrazloženje o stavci od 131.000 kuna utrošenih na reprezentaciju, „čija je to reprezentacija, tko igra za nju?”.

Reprezentacija je ekonomski termin. Reprezentacijom se evidentiraju određeni troškovi. Vinkovci kao veliki grad imaju mnogo manifestacija, udruga, svima izlazimo u susret – pojasnio je Bosančić.

Mnogo verbalnog mačevanja bilo je (i) kad je na dnevni red došla točka pod rednim brojem 2; Prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju Grada Vinkovaca kod Hrvatske poštanske banke. Riječ je o 38 milijuna kuna.

Financijama upravljamo odgovorno, promišljajući o budućnosti. To pokazuje i ovaj kredit. Na tržištu je trenutno cijena novca najniža. Zadužujemo se za 1,25% gdje ćemo taj novac koristiti i za izgradnju knjižnice, a kredit će osloboditi i usmjeriti dio proračuna u druge projekte – naglasio je Bosančić.

Reakcije iz oporbenih redova bile su žestoke:

– Ima se, može se. Druga je stvar što sam poderao grlo naglašavajući projekt knjižnice potpuno promašenim. Knjižnicu već imamo, radna mjesta nemamoporučio je Kajkić.

Na sličnom tragu bio je dr. Davor Raić (Domovinski pokret):

– Knjižnica nam treba, ali nije neophodna pogotovo zato što je preskupa. Neophodno je sanirati krovište bolnice, koju je u već dva navrata „sanirala” HDZ-ova forma Ex-compacto. Što su građani Vinkovaca debelo preplatiti. I to je sanirano tako da spremačice podmeću kante nakon svake malo jače kiše, prokišnjava na sve strane. Da ne govorim o tome kako na cijelom odjelu kirurgije nijedna soba nije klimatizirana. I da se naši bolesnici preznojavaju na +37 i više. Nije klimatizirana nijedna soba na odjelu pedijatrije. A mi se zadužujemo za knjižnicu. I to se sve umata u floskulu o jeftinom zaduživanju. Kao, kamate su 1,25 posto, a inflacija 3,6 posto. Jadni glupavi bankari, propast će banke… Inače, znam da je bolnica pod ingerencijom županije, ali građani su naši – poručio je dr. Raić.