Drage majke, sretan Vam Majčin dan!

PIŠE: Helena Valentić

Danas je Majčin dan. Otkako sam postala mama to mi je stalno ime. Rijetko tko me više zove imenom, svi me zovu mama. Ne smeta mi to, to mi je baš drago. Ponekad se pitam što bi bilo da nisam postala mama. Od svih stvari majčinstvo me najviše odredilo.

Kada postaneš majka sve drugo je nevažno pored toga. Iskreno mislim da je biti majka i donijeti život najviše što možeš u životu napraviti. Imati privilegiju nositi dijete, roditi ga, čuvati, odgajati…to je zaista privilegija. Iako se u današnjem svijetu to često predstavlja kako teret. Nije to teret, to je ljubav, a zaboravili smo da ljubav nije samo bezbrižnost nego i briga, ljubav nije samo primanje, ljubav je davanje.

Majčinstvo traži da zaboravite sebe, da postanete nebitni, da nečije potrebe stalno budu ispred vaših. Majčinstvo znači stalni posao od 0-24 na neodređeno vrijeme. Bez godišnjeg, bolovanja, slobodnih dana i team buildinga. Majčinstvo znači da će vam biti teško, da ćete se često osjećati neshvaćeno, da ćete se stalno osjećati umorno, da ćete uvijek htjeti najbolje, a uvijek se pitati niste li mogli još bolje. Majčinstvo znači da ste vi ta koju dočeka hrpa prljavog suđa i rublja. Majčinstvo znači da ste sve za sve svoje. Nije to lako.

Ali zato biti mama znači da sa svakim djetetom dobiješ još jedno srce. Dobiješ ljubav za koju nisi znala da postoji. Dobiješ snagu za koju nisi ni znala da imaš. Otkriješ talente za koje nisi znala da postoje. Otkriješ da iz jednog pogleda svog djeteta pročitaš i znaš sve. Majčinstvo znači da rasteš zajedno sa svojim djetetom, da želiš sebe promijeniti na bolje kako bi bila bolja majka njima. Želiš promijeniti svijet na bolje, možda si to željela i prije, ali sada to želiš zbog svoje djece i za njih, a ne više za sebe.

Veliki je blagoslov biti majka. Nemojte to nikada zaboraviti. Koliko god bilo teško. Mnogo žena nije blagoslovljeno majčinstvom, a svim srcem žele čuti mama. Mnogo žena je svoju djecu izgubilo i sve bi dale da opet čuju taj mama. Mnoge mame se ne mogu brinuti za svoju djecu jer su se morale preseliti na nebo i ostaviti ih. Neke majke tek postaju, neke to jesu, a neke prestaju biti. Kada postanete majka tek onda zaista možete shvatiti svoju majku.

Majka je jedna i jedina. Jedina koja će vas uvijek voljeti, bez obzira na sve. Jedina koja će opet sve napraviti i kada joj je teško. Jedina čije srce ne može biti potpuno bez vas, jer ste vi njeno srce. Čuvajte svoje majke, majke čuvajte jedne druge. Vaša vrijednost je neprocjenjiva, vaša ljubav nezamjenjiva, nemojte to nikada zaboraviti. Sretan vam Majčin dan drage majke!