Dragutin Culi: Znam tko je ubacio listić viška u biračku kutiju u Jarmini!

Jarminu čeka i treći krug izbora za općinskog načelnika! Prošle nedjelje na jednom od dva biračka mjesta pojavio se listić viška koji je prekinuo slavlje u taboru nezavisnog kandidata Gorana Ilekovića. Kako i otkuda listić viška u kutiji, nije utvrđeno. Međutim, članovi biračkog odbora potvrdili su da je bilo nepravilnosti prilikom glasovanja, koje su takve prirode da se ne mogu ispraviti nikako drugačije nego ponovljenim izborima. Što jasno i nedvosmisleno piše i u Zakonu o lokalnim izborima.

Uglavnom, jarminački scenarij vodi k ponovljenim izborima, sljedeće nedjelje, 6. lipnja. Zna se i to da je Ileković uložio prigovor na Odluku o raspuštanju biračkog odbora i ponavljanje izbora za biračko mjesto broj 1, koju je u izbornoj večeri donijelo Općinsko izborno povjerenstvo. Nadalje, poznato je i to da je Županijsko izborno povjerenstvo odbilo prigovor Gorana Ilekovića koji ima još dodatnu mogućnost u roku od 48 sati zatražiti zaštitu svojih prava pred Ustavnim sudom RH.

Hoće li to Ileković učiniti, nije nam poznato, jer već dva dana ignorira novinarske pozive. Njegov protukandidat, HDZ-ov Andrija Draganić (koji je u nedjelju ostao „kratak” za samo 24 glasa), javio se na telefonski poziv, ali nije želio komentirati novonastalu situaciju.

No, za komentar jarminačkog događaja, jedinstvenog u Hrvatskoj, itekako je zainteresiran Dragutin Culi, član proširenog sastava Izbornog povjerenstva za Općinu Jarmina.

– U protekla dva dana proživio sam i doživio toliko izrečenih laži, podmetanja, insinuiranja, omalovažavanja i vrijeđanja moje osobnosti kao nikada do sada u svom životu te sam se odvažio iznijeti činjenice o tome što se događalo preksinoć nakon prebrojavanja glasova u izborima za općinskog načelnika na biračkom mjestu broj 1 ,smještenom u prostorijama Općine Jarmina – rekao je Culi, uzeo zraka, pa nastavio:

– Prije svega, valja pojasniti dva elementa izbornog mjesta i tko što na njemu radi; birački odbor je tijelo koje neposredno provodi glasovanje sukladno Izbornom zakonu i uputama, a sačinjavaju ga članovi biračkog odbora te promatrači stranaka ili nezavisnih kandidata. Njihova zadaća je: neposredno provođenje glasovanja, vođenje evidencije izašlih birača na biračko mjesto, izdavanje glasačkih listića i nadziranje provođenja glasovanja na pravilan i zakonit način. Postoji i Izborno povjerenstvo koje sačinjavaju stalni članovi i prošireni sastav, a u kojem sam osobno bio angažiran, sa zadaćom nadziranja pravilnosti provođenja izbornog procesa na biračkim mjestima za izbornu jedinicu.

Culi potom prepričava kronologiju događaja:

– Zatvaranjem biračkog mjesta broj 1 pristupilo se prebrojavanju listića koje su obavljali članovi biračkog odbora, dok smo mi svi ostali, članovi Izbornog povjerenstva kao i promatrači, promatrali proces prebrojavanja listića. Nakon izbrojenih listića član biračkog odbora utvrdio je da je kandidat pod brojem 1 Goran Ileković dobio 371 glas, kandidat pod brojem 2 Andrija Draganić 389 glasova te da je 10 listića nevažećih, što iznosi 770 prebrojanih listića. Predstavnik biračkog odbora i predstavnik promatrača usklađivali su potom broj izašlih i evidentiranih birača s biračkog popisa te su oni nabrojali 771 birača koji je pristupio glasovanju. U tom trenutku dolazi do iznošenja činjenica od strane članova biračkog odbora i promatrača da je negdje oko podne došlo do pogreške u vođenju evidencije izašlih glasača i broja koji je pristupio glasovanju. Birački odbor uz suglasje promatrača, a posebno Cvetka Uskoka i Ivana Klena, promatrača nezavisnog kandidata Gorana Ilekovića, bez da su prethodno izvijestili Izborno povjerenstvo o utvrđenoj nepravilnosti pritom prešutno kršeći pravila i zakon, ubacuju u glasačke kutije po jedan prazni glasački listić. Po saznanju o utvrđenoj nepravilnosti pristupili smo potom ponovnom prebrojavanju listića. Novo prebrojavanje i nadzor nad istim provodili su članovi biračkog odbora koji su utvrdili da su novim brojanjem izbrojana 772 glasačka listića, nakon čega slijedi i treće prebrojavanje glasačkih listića kojim se ponovno dolazi do brojke 772, tj. do jednog glasačkog listića viška.

Što se kasnije (iz)događalo?

– Utvrđivanjem jednog listića viška pred članovima biračkog odbora i pred članovima Izbornog povjerenstva sam prokomentirao da je višak glasačkog listića nepravilnost koja se ne može otkloniti te da birački odbor sastavi svoj zapisnik sa zatečenim stanjem te da ne želim sudjelovati u izbornoj nepravilnosti čineći time kazneno djelo. Potom sam se vratio u prostorije Izbornog povjerenstva. Nakon nekoliko trenutaka predsjednica biračkog odbora Slavica Varga je izvijestila da su ispred zgrade i ulaza na biračko mjesto veliki neredi nezadovoljnih mještana rezultatom zaključka o utvrđenim nepravilnostima, a predsjednica Izbornog povjerenstva Snježana Kozina pozvala je djelatnike MUP-a, radi osiguranja nesmetanog rada povjerenstva, ali i sprječavanja mogućih nereda. Unatoč nazočnosti policijskih službenika nakon završetka rada Izbornog povjerenstva, negdje oko 23 sata, po izlasku iz općinske zgrade doživljavam zaista prizor kojeg ni najvećem neprijatelju ne bih poželio. Prema meni su upućivane različite psovke, pogrdne riječi, prijetnje, pljuvanje, teško opisivo vrijeđanje od strane gospodina Gorana Ilekovića, njegove supruge i kćeri, gospođe Marije Klen te još nekih osoba koje su se ondje okupile zbog lažnih optužbi i huškačkog postupanja gospodina Cvetka Uskoka. Ovakav nasilnički postupak i nasilništvo nisam nikada zagovarao, a ne mogu ni sada.

Dragutin Culi u zaključku:

– Kršenje izbornih pravila od strane Cvetka Uskoka i Ivana Klena, koji su neovlašteno i protuzakonito ubacivali glasačke listiće u glasačke kutije, te zajedno s članovima biračkog odbora svjesno i lažima prikrili pravu istinu, nisam moralno, a niti pravno mogao prihvatiti. Oni su u meni pronašli Pedra, onoga koji je morao biti žrtvovan. Ne zamjeram im, njima na čast i savjest. Moja je čista, s visoko uzdignutim čelom mogu proći kroz svoju Jarminu. Ovakvo nasilničko ponašanje je kratkoga daha i svima mogu pogledati u oči. Nisam ništa drugo činio nego postupao sukladno važećem zakonu, sprječavajući nezakonitost. Ako je to moj krimen, neka bude!