Dražen Antolić (SN): Bolje je biti drugi u skupini, ali ne vjerujem da će izbornik Dalić išta kalkulirati!

Reprezentacija Hrvatske ove nedjelje protiv Engleske otvara svoju avanturu na europskoj nogometnoj smotri. Za portal Vinkulja.hr s mjesta događaja, legendarnog Wembleya, nekoliko impresija prenio je Dražen Antolić, reporter Sportskih novosti, kojemu je ovo šesto veliko natjecanje na kojem je profesionalno angažiran.

– Ovaj ludi i za pravog nogometnog zaljubljenika gorak Euro meni je četvrto Europsko prvenstvo. Pamtit će se, pamtio bi se zbog korone, malog broja navijača, a kamoli nakon što je kolabirao Danac Eriksen. Gledao sam taj događaj u press loži Wembleya. U tom trenutku hrvatski reprezentativci imali su posljednji trening uoči utakmice – javlja Dražen Antolić koji je, kao i ostatak hrvatskog novinarskog ešalona, morao proći istinsku proceduralnu golgotu prilikom ulaska u Englesku!

– Nabrojati što sve moramo proći gotovo je nemoguće, jer teško se i sjetiti koliko sam formulara popunio, koliko mailova poslao ili na njih odgovorio. Samo da bih se akreditirao, kad sam već stigao u London, morao sam izvaditi certifikat da sam upoznat s time što je Covid. To je bio svojevrsni tečaj na razini Pervanove Večernje škole. Potom sam morao prijaviti dolazak preko aplikacije, no kako UEFA-inim ljudima nije radio skener čekali smo na ulici sat vremena da ga poprave. Za današnju utakmicu morao sam se testirati, a taj test sam podigao u ljekarni, dužan sam ga napraviti u vlastitom aranžmanu, a inače sličan je trudničkom testu. I štošta još… Moraš biti uporan da ti se to sve skupa ne zgadi, ali valjda tako mora biti.

Koje su posljednje informacije iz našeg tabora uoči početka Eura?

– U finišu priprema atmosfera je bila na razini, izbornik Zlatko Dalić pokazao je da nije zadovoljan s Brunom Petkovićem te će igrati Andrej Kramarić. Vjerojatno bi u startnih 11 bio Nikola Vlašić, no njega muči mišić koji ga boli… Nema imperativa rezultata, ali igra će reći što možemo očekivati od Vatrenih na ovom Euru.

Kakva je atmosfera u Londonu, čini se da nema one uobičajene euforije?

– U Londonu se po medijima može vidjeti da se igra Euro, jer novine “vrište” od tekstova o njemu, međutim nema velikih okupljanja po pubovima, a samim time ni atmosfere koja prati takva natjecanja. Hrvatskih navijača je vrlo malo jer zbog izolacije koja je obvezna za Hrvate kad dođu u London, mnogi su radije ostali doma nego se odvažili na petodnevnu karantenu i samo za testove izdvojili oko 400 eura.

Malo o našoj skupini; je li bolje biti 1. ili 2. u skupini s obzirom na kasnija križanja? Možemo li očekivati ikakve kalkulacije…?

– Izbornik Zlatko Dalić je uvjeren da je bolje biti drugi, ali ja nisam sklon kalkuliranju. Radije bih da dobijemo dvije utakmice pa onda u trećoj staviti pričuve. Jasno da je bolje biti drugi ako gledaš osminu finala jer lakše je igrati sa Švedskom ili Poljskom nego Francuskom, Njemačkom ili Portugalom. Nije loše niti biti treći. Međutim, u četvrtfinalu te oni dočekaju… Usto, nikoga nije lako dobiti.

Ako ćemo se složiti da je u našoj skupini Engleska favorit za 1. mjesto, tko nam je veći protukandidat za 2. mjesto; Škotska ili Češka?

– To će pokazati utakmica između tih dviju reprezentacija. Rekao bih da Škoti imaju veće srce i to im daje prednost, ali nemaju veću kvalitetu.

Da je Dražen Antolić izbornik, koji bi sastav izveo danas kontra Engleza?

– Sličan kao Dalić, iako svatko ima svoje mišljenje. Uostalom, i Dalić je promijenio sastav slušajući i sebe, ali i druge – zaključuje kolega Antolić.

Zlatko Dalić, govore posljednje informacije iz našeg tabora, danas će Englezima od 1. minute suprotstaviti ovih 11: Livaković – Vrsaljko, Vida, Ćaleta-Car, Gvardiol – Brozović – Kramarić, Modrić, Kovačić, Perišić – Rebić.