Državni zavod za statistiku potvrdio: Prošla je godina bila očajna za OPG-ove!

Ilustracija/PEXELS

Prema prvim podacima Državnog zavoda za statistiku, ukupna vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda u 2023. iznosila je 1 450,8 milijuna eura. Od toga je vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata iznosila 916,6 milijuna eura ili 63,2%, dok je vrijednost otkupa od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iznosila 534,2 milijuna eura ili 36,8%.

U usporedbi s 2022. vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda pala je za 8,4%, pri čemu je vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata ostala ista. Međutim, vrijednost otkupa od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava pala za ogromnih 19,9%.

Prema analitičkim podacima DZS-a, na pad ukupne vrijednosti otkupa i prodaje na godišnjoj razini utjecao je pad cijena biljnih proizvoda, dok je vrijednost stočnih proizvoda porasla zbog rasta cijena tih proizvoda.

Među biljnim proizvodima najveći udio u strukturi vrijednosti otkupa i prodaje u 2023. imaju skupine žitarica, 39,3%, uljarice, 18,3%, vino, 15,0%, i povrće, 8,8%. U skupinama žitarica i uljarica vrijednost je pala zbog pada otkupnih i prodajnih cijena. U skupinama vina i povrća vrijednost je porasla zbog povećanih otkupnih i prodajnih cijena. U strukturi vrijednosti stočarstva najveći udio čini kravlje mlijeko, 26,3%, svinje 25,9%, i goveda, 22,9%. U svim spomenutim skupinama proizvoda ostvaren je porast vrijednosti. Na porast vrijednosti u skupinama kravljeg mlijeka, svinja i goveda utjecale su otkupljene i prodajne cijene, navodi se iz Državnog zavoda za statistiku!