DSR Sportancija – (zasad) mala jarminačka udruga s velikim ambicijama i planovima!

Društvo za sportsku rekreaciju Sportancija iz Jarmine nastalo je prije pola godine prema uzoru na mnogobrojne sportske udruge na području RH kojima je cilj promocija sportske rekreacije te bavljenja tjelesnom aktivnošću među građanima. Kroz osnivanje ovakve udruge skupina mladih entuzijasta, ljubitelja sporta i druženja, želi poboljšati cjelokupnu društvenu sliku Jarmine te ponuditi mještanima događanja i aktivnosti kojima si mogu upotpuniti slobodno vrijeme.

– Prvenstvena ciljana skupina su nam djeca i mladi jer smo procijenili da na području Jarmine ne postoji inicijativa i udruženje koji aktivno okupljaju djecu i mlade. Naša je želja prvenstveno kroz sport i sportsku rekreaciju krenuti s nizom ovakvih događanja, ali i dugotrajnih aktivnosti i programa – rekao je Marko Mikulec, predsjednik Sportancije.

Prvi društveni događaj koji je Sportancija organizacijski potpisala bio je nedavni Turnir ulica u malom nogometu, reaktiviran nakon čak šest godina stanke. Bio je to, pokazalo se, pun pogodak; Jarmina je tijekom tri turnirske večeri baš živnula…

– Izuzetno smo zadovoljni provedbom turnira, kvalitetom hakla, ali ponajprije interesom mještana Jarmine. Na turniru je sudjelovalo osam ekipa koje su predstavljale devet jarminačkih ulica. Gotovo sve veće ulice imale su ekipu, a pronašli smo model prema kojima je omogućen nastup i onima iz ulica koje nisu imale sastavljenu momčad, te oni koji više nemaju adresu prebivališta u Jarmini, ali su nekad živjeli ovdje. Pobjednik je ekipa ulice Matije Gupca, inače jedna od najdužih u Jarmini, a uz to u njoj živi mnogo dobrih nogometaša. Gupčeva je opravdala status favorita, u ime organizatora koristim ovu prigodu za još jednu čestitku na osvojenom 1. mjestu – dodaje Mikulec naglašavajući kako je svjestan stanovitih organizacijskih nedostataka koji se prvenstveno odnose na tehničke probleme oko rasvjete igrališta na tzv. Staroj školi.

No, sudeći po komentarima i dojmovima Jarminčana, organizacija Turnira ulica bio je potez za notes!

– Žao nam je samo što nismo mogli mještanima ponuditi još više sadržaja i bogatiji program budući da smo bili oprezni s obzirom na to da je pandemija COVID-19 još uvijek prisutna. Nipošto ne smijem propustiti zahvaliti svim volonterima koji su odvojili dio svog slobodnog vremena te nam pomogli u organizaciji – podvukao je Mikulec.

Uspješno organiziran Turnir ulica upuhao je dodatni vjetar u leđa ambicioznim članovima Sportancije koji su puni ideja i elana. Malo konkretnije o planovima i ambicijama…?

– Postoji zaista mnogo ideja u našem planu i programu čija će realizacija ovisiti o financijskoj potpori koju budemo imali budući da smo neprofitna organizacija. Tu se nadamo i potpori Općine koju smo jednim dijelom već dobili u organizaciji ovog turnira, pa se tako uskoro nadamo i dobivanju službenih prostorija za naš rad. Uz to se nadamo i daljnjoj pomoći lokalnih sponzora kojima se također ovim putem zahvaljujemo za potporu u organizaciji turnira – naglasio je Ivan Škof, vrlo aktivni član Sportancije, otkrivajući i to da je jedan od prioritetnih ciljeva udruge angažman kineziologa i stručne osobe koje će provoditi sportski program.

Škof je prisnažio:

– Voljeli bismo da se u Jarmini u skoroj budućnosti razvije i sportska infrastruktura koju bi onda mogli koristiti i naši članovi te polaznici naših programa jer smo svjesni kako trenutna situacija ne odgovara potrebama koje imamo. U tome se vodimo primjerom susjednih općina i gradova koji su u tom pogledu u puno boljem položaju. Konkretno, u planu nam je u rujnu pokrenuti univerzalnu sportsku školu za djecu u dobi od 5 do 10 godina koja će se provoditi tijekom cijele godine pod vodstvom kineziologa. Na taj način djeci želimo ponuditi priliku za aktivnim bavljenjem sportom, učenje osnova više različitih sportova te razvijanje motoričkih i socijalnih vještina. Također, već postoji velik interes mještanki Jarmine za skupnim fitness programom koji također kanimo uskoro pokrenuti.

Uza sve to, u planu je organizacija novih nogometnih turnira, sportskih druženja, humanitarnih događanja, biciklijade te događanja kojima bi DSR Sportancija barem pokušala promovirati Jarminu u turističkom smislu. Iz Sportancije pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže i pomognu u daljnjem radu udruge.