Dubravko Miličić (24 sata): Ako nam je Sterling zabio gol jer je u 24 sata pročitao tko će nam igrati na boku, onda smo u problemu!

– Dobivaju li novinari veću plaću ako otkriju naš sastav? – upitao se naglas izbornik Dalić na medijskoj konferenciji dan nakon poraza od Engleske kojim je reprezentacija Hrvatske otvorila ovogodišnji Euro.

Jesu li doista novinari ključni krivci za tih prošlonedjeljnih 0:1 na Wembleyu? Žesti li se Dalić s razlogom? Smatra li Dubravko Miličić, reporter 24 sata, da svojom nazočnošću na treningu remeti mir toliko neophodan hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji? Dubravko Miličiću, imate riječ:

– Ispričat ću vam jednu anegdotu od prošloga petka; „Je li ovo Modrić?”, upitala nas je sredovječna Poljakinja, držeći sina u vrtićkoj dobi za ruku. „Nego tko”, poklopio ju je suprug koji me preduhitrio u odgovoru. Mjesto radnje bila je dvosmjerna ulica, stotinjak metara od rovinjskog travnjaka na kojemu se priprema reprezentacija. Pokraj nas stajao je i komunalni radnik, nervozno komentirajući kako napadači nisu baš u formi i da bi to mogao biti problem protiv Engleske. Ne bi tu bilo ništa neobično da hrvatski izbornik Zlatko Dalić nije uzroke poraza na Wembleyu našao u “špijuniranju” treninga četvero ljudi, od kojih jedan ne zna razliku između Clinta Eastwooda i Luke Modrića, a drugi je dijete od sedam godina.

Kolega Miličić na zadanu temu nije propustio kazati ni sljedeće:

– U redu, gledali smo trening, vidjeli kojih će 11 igrača istrčati protiv Engleske, no ako je Raheem Sterling zabio gol jer je čitao tko će za Hrvatsku istrčati na desnom boku, a tko je na magnetskoj rezonanci, onda je Hrvatska u velikom problemu. Odnosno, ako mogu tako živopisno prenijeti hrvatske akcije da ih Gareth Southgate koristi kao glavni dio taktike protiv Hrvatske, još smo u većem problemu. Istina je da izbornik nije u formi, neki igrači su na terenu zaboravljeni kao Macarena ili tamagotchi. Od posljednjih 11 utakmica Hrvatska je pobijedila samo Maltu i Cipar, a treninzi i pripreme za te utakmice nisu bili u Rovinju niti ih je itko gledao s obližnje prometnice. Dalićevu primjedbu da smo krivci za poraz od Engleske moj mozak nije odlučio uskladištiti, već je pripisati nemoći. Izbornikovoj i Hrvatskoj. Nije sramota izgubiti od Engleske na Wembleyu, teško da postoji reprezentacija koja bi bila favorit na tom gostovanju i poraz ne smije biti tragično shvaćen. Uostalom, upravo je izbornik rekao da bi potpisao poraz, jer drugo mjesto znači izbjeći Francusku, Njemačku ili Portugal u sljedećoj fazi.

Što ćemo s nemirom koji nepoćudni novinar(i) unose u reprezentativne redove?

– U rovinjskoj oazi, gdje nema pritiska navijača, kao što bi, primjerice bilo da je reprezentacija smještena u Pakoštanima ili Vinkovcima, gdje bi trening, osim troje poljskih državljana i lokalnog komunalnog radnika, gledalo nekoliko tisuća ljudi, izbornik uživa najveće benefite. I može se mirno pripremati za Češku, reprezentaciju koja bi bila bauk da se radi o hokeju na ledu. Hrvatska nikad nije izgubila od Češke, bilo da se pripremala na hipodromu ili ispred trgovine mješovitom robom. Ako Hrvatska bude prava, pobijedit će unatoč rovinjskoj oazi gdje se gledaju treninzi.

Prema posljednjim informacijama Dalić će na Čehe jurnuti s promijenjenim sastavom. Što otkriva pogled u izbornikovu koncepcijsku bilježnicu?

– U momčad će ući Dejan Lovren i Nikola Vlašić, vjerojatno i Bruno Petković. Bezopasni i jalov napad protiv Engleske natjerao je Dalića na promjene, i upravo u spomenutom tercetu vidi šansu protiv Češke. U Rovinju nema ruske euforije, no dovoljna je samo jedna pobjeda, samo jedan dobar rezultat da Hrvatska krene tamo gdje joj je i mjesto, prema osmini finala Europskog prvenstva. I vjerujemo da hoće, u razgovoru s češkim novinarima saznali smo da se boje Hrvatske kao vraga. Uostalom, tko se ne bi plašio momčadi u kojoj je kapetan vlasnik Zlatne lopte. Ne zlatnog paka. Izborniče, pripremite momčad i pobijedite Češku!