DUNAV NAS SPAJA Generalni konzul Srbije Nakić: Bolje imati dobrog susjeda, nego lošeg rođaka!

U Iloku je danas održana završna konferencija za projektni prijedlog „Dunav nas spaja” čiji je cilj osnaživanje kulturne autonomije nacionalnih manjina te podizanje svijesti i pružanje informacija o položaju, potrebama i pravima nacionalnih manjina s obje strane Dunava, a sve u svrhu rješavanja zajedničkih izazova na prekograničnom prostoru.

Događaju je nazočio i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić:

– S konzulom Republike Srbije Aleksandrom Nakićem sudjelovao sam na više projekata, a jedan od njih je i ovaj „Dunav nas spaja“ koji označava nastavak naše dobre suradnje – rekao je župan Dekanić.

Spomenuti projekt je, dodao je Dekanić, jedan oblik institucionalnog povezivanja nacionalnih manjina, odnosno zajednica s obje dunavske strane.

– Ovo su početni razgovori, a otvaranje ovog oko milijun kuna vrijednog natječaja očekuje se u rujnu – pojasnio je Dekanić uz napomenu kako 15 posto od ukupnog iznosa vrijednosti projekta snosi Vukovarsko-srijemska županija, odnosno s druge strane Autonomna pokrajina Vojvodina, dok se ostatak iznosa osigurava iz novca za EU projekte.

– Riječ je, dakle, o vrlo vrijednom projektu kojim ćemo već dobru dosadašnju suradnju još više unaprijediti – zaključio je Dekanić.

A generalni konzul Republike Srbije Aleksandar Nakić je tom prigodom naglasio kako „susjedi trebaju živjeti u ozračju dobre suradnje, mira i sloge”.

– Dunav je prirodna granica, a smatram kako je bolje imati dobrog susjeda, nego lošeg rođaka – poručio je Nakić i dodao kako je ovaj projekt put prema višem cilju, boljem životu svih naroda.