Duplo više prijava za popisivače od potrebnih u VSŽ, zanimanje za kontrolore čak šest i pol puta veće!

FOTO: db

Sutra istječe rok za prijavu na Javni poziv zainteresiranih kandidata za posao popisivača i kontrolora u drugoj fazi provedbe popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine. Zanimanje je golemo!

– Na današnji dan prijavu je dostavio 651 kandidat za popisivače, potrebno ih je 300, dok je za kontrolore pristigla 291 prijava, a u nadolazećem procesu potrebna su 44. Govorimo o županijskoj razini – izvijestila je Marija Sertić, voditeljica vinkovačke ispostave Područne službe za statistiku Osijek.

Županijsko popisno povjerenstvo 30. srpnja obznanit će imena i prezimena popisivača i kontrolora. Bodovnu prednost pri odabiru kandidata ostvaruju kandidati koji imaju višu razinu obrazovanja, iskustvo rada na prijašnjim popisima ili anketama, dobro poznavanje rada na računalu, nezaposleni i studenti te kandidati koji imaju mogućnost korištenja vlastitoga prijevoznog sredstva. Svi odabrani kandidati proći će online edukaciju kako bi bili upoznati s metodologijom i organizacijom popisa.

– Ovogodišnji popis provodit će se u dvije faze; prva počinje 13. rujna i trajat će do 26. rujna. U tom razdoblju građani će moći samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva kroz sustav e-Građani. Druga faza počinje 27. rujna kada će popisivači izići na teren na kojemu će boraviti do 17. listopada – dodala je Sertić.

Rad popisivača iziskivat će puni dnevni angažman, od jutra do rane večeri. Radit će i vikendima, kada se obitelji uglavnom nalaze na okupu. Prilično će se naraditi, ali će i ponešto zaraditi. Koliko, zna li se išta?

– Njihovi honorari kretat će se u rasponu od 5.000 do 6.000 kuna, ovisno o tome koliko će kućanstava popisati (honorar za kontrolore iznosi 5.600 kuna, op. a.). Koristim prigodu i pozivam sve sugrađane da se popišu putem portala e-Građani, na taj način postupak će biti pojednostavljen, a smanjit će i se troškovi – dodala je u zaključku Marija Sertić.