Dva dana, dvije sjednice: Vladajući vijećnici bez riječi, a oporba aktivna kao u Sjevernoj Koreji

U vinkovačkom kazalištu Joza Ivakić jučer i danas održane su sjednice županijske Skupštine i vinkovačkog Gradskoga vijeća. Bez većih trzavica, a kamoli baruta, uz tek usputne komentare oporbenih vijećnika i dizanje ruku vladajućih vijećnika bez javljanja za riječ… To je sukus spomenuta dva događaja.

Proračuni i rebalansi su prihvaćeni. Županijski za 2021. iznosi 1,403 milijardu kuna uz rashode od 1,421 milijardu kuna, dok je u Vinkovcima ”odrađen” rebalans za ovu godinu u planiranom iznosu nešto većem od 297 milijuna kuna. Na sjednici Županijske skupštine pojavila su se i četiri amandmana. Oni koji su se svidjeli županu, nakon 15-minutne stanke, Božo Galić prisvojio je sebi kao vlastitu ideju, dok je one koji nisu bili po volji – (njegova) većina odbacila. Amandmani su bili od HNS-a i Tomislava Panenića. Ne i od SDP-a.

Sjednica Skupštine Vukovarsko-srijemske županije, FOTO: db

SDP, najveća oporbena stranka na nacionalnoj razini, bila je protiv županijskog proračuna jučer i vinkovačkog rebalansa danas, no bez ijednog amandmana. Bili su protiv, očigledno, samo da se – protive! Dugogodišnji je to kontinuitet i stil djelovanja ove stranke, u prvom redu u Skupštini VSŽ, a rezultati takvoga rada vidljivi su – na terenu! Na današnjoj sjednici Gradskoga vijeća prvi vinkovački esdepeovac Davor Benić nije bio nazočan, dr. Marija Bekavac zakasnila je osjetno probivši akademsku četvrt (uprizorila se na 7. od 13 točaka dnevnoga reda), pa je i resetiranje najvažnijeg financijskog godišnjeg dokumenta Grada Vinkovaca prošlo bez odjeka kod SDP-a.

Nekad najglasniji oporbeni vijećnik, nezavisni Damir Jakšić, ni ovaj put nije bio nazočan sjednici. Kao i tko zna koliko puta ranije.

Tomislav Panenić, FOTO: db

S druge strane, Tomislav Panenić, pretendent za poziciju župana, bio je aktivan. Glasan. Rječit. Potkovan činjenicama, pa čak i – konstruktivan. No, čemu? Panenić kao da je zaboravio da ne sjedi više u Saboru što podrazumijeva izravan TV prijenos i (neku) publiku, već da je u Skupštini, tijelu čiji vijećnici od sjednice bježe kao mrak od zore. Tim problemom (ne)dolazaka vlastitih vijećnika na sjednice vladajući su jučer doskočili hibridom sjednice uživo, tj. online. Naime, šest vijećnika je navodno bilo za svojim računalima. Nitko ih nije vidio, ali ako vladajući kažu da su bili – onda je tako. Nema propitkivanja, pitanja, ni potpitanja.

Grad Vinkovci nešto je transparentniji po tom pitanju; kada imaju online sudionike, vidi ih se na kazališnom platnu. Ne i danas, jer za tim nije bilo potrebe, većinski vijećnici su pohodili sjednicu.

Sjednica Gradskog vijeća Grada Vinkovaca, FOTO: db

Od važnijih točaka na sjednici Skupštine VSŽ usvojena je ona o planu pokrića manjka prihoda zdravstvenih ustanova. Za dugove županijskih bolnica po dugotrajnosti i iznosima vjerojatno znaju i u svjetskim središtima financijske – oprostite, farmaceutske – moći, a v.d. pročelnika Mato Puljić teškim je mukama obrazlagao kako provesti spomenuti plan. Plan postoji. Postoje i dugovi. On je usvojen, a o provedbi neka brine idući saziv, jer ovaj ionako traje još, otprilike, 90 dana.

Usvojena je i Odluka o izradi V. izmjene i dopune Prostornog plana Vukovarsko-srijemske županije koje će pomoći ”preispitivanju i određivanju istražnih prostora i eksploatacijskih polja ugljikovodika za novootkrivene rezerve plina u bušotinama Cerić i Berak”, koju je izradio resorni pročelnik Hrvoje Čuljak. Dobro za naftne kompanije izvan Hrvatske, loše za seljake, jer, ako im na njivama pronađu naftu/plin – ode komad njive. I to za badava!

Izdvojiti treba i Vukovarca Josića. Ne vukovarskog stožeraša Tomislava, nego vukovarskog živozidaša Pavla! Živozidaški Josić na početku svog izlaganja zabriljirao je pitanjem svih pitanja: ”Tko je iz vladajuće većine poduzetnik ili radi kod poduzetnika?“. Urbana legenda kazuje kako je jedan vijećnik digao ruku. Nismo vidjeli, ali – vjerovat ćemo glasinama. Ionako, jedan k’o nijedan, Josić je napokon uspio poentirati!

Pavao Josić, FOTO: db

S druge strane, a opet na istom mjestu, ali u drugom vremenu, Grad Vinkovci je uz rebalansiranje između ostalog odlučio osnovati Kulturni centar Osijek. Pardon, Kulturni centar Vinkovci. Čemu će služiti, znat ćemo kad – profunkcionira. Jednoga dana. A možda i ranije. Kadgod, o tome će misliti danas, gotovo jednoglasno, izabrani v.d. ravnatelja Darko Domaćinović. Gradonačelnik Ivan Bosančić obećava kako KCV neće stvoriti novi trošak.

Ivan Bosančić, FOTO: db

A na sjednici je ipak bilo i malo bratstva i jedinstva. Nakon 29 godina od propasti poljoprivrednih kombinata, u Gradu su se sjetili kako poljoprivreda nisu samo PIK i Vinka, uz nekoliko privatnih poljoprivrednih feudalaca, već i da sve to vrijeme od pada samoupravnog socijalizma imaju i male poljoprivrednike, pa su ih odlučili potaknuti. Pročelnik Hrvoje Niče predstavio je Program poticanja poljoprivrednicima. Vjerovali ili ne, Program je usvojen jednoglasno! Doduše, Marinko Lukenda, nešto se nećkao, ali kad je vidio ”šumu” ruku oko sebe i on je – popustio, podignuvši desnicu! Program je prihvatio – pa čak i pohvalio! – i nezavisni vijećnik Darko Posarić, ne propustivši ipak napomenuti kako je predviđenih 600.000 kuna malo. Ne slažemo se. Nije malo, nego premalo!

Darko Posarić, FOTO: db