Dvojica vozača odbila test na droge; prijeti im kazna do 20.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana!

Završena je akcija pojačanog nadzora prisutnosti alkohola i opojnih droga u organizmu vozača na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske provedena u okviru ROADPOL-ovog plana djelovanja u 2022. godini.

Tijekom sedmodnevne akcije kontrolirano je ukupno 815 vozača motornih vozila dok su prema 24 vozača s prisutnošću alkohola u organizmu primijenjene represivne mjere.

Najveća koncentracija u iznosu od 1,95 g/kg zabilježena je kod 44-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine, vozača osobnog automobila slovenskih registracijskih oznaka, pri izlaznoj graničnoj kontroli 8. svibnja u 15.35 sati na graničnom prijelazu Županja. Vozaču je zapriječen izlaz iz Republike Hrvatske te je smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Potom je 9. svibnja priveden na Općinski sud gdje mu je presudom određena novčana kazna u iznosu od 10.000 kuna te izrečena zaštitna mjera zabrane korištenja inozemne vozačke dozvole na području Republike Hrvatske u trajanju od tri mjeseca.

Dva su kontrolirana vozača u dobi od 23 i 49 godina starosti odbila preliminarno testiranje jednokratnim testom na opojne droge. Sukladno čl. 282. st. 9. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ovim vozačima slijedi novčana kazna u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana te šest negativnih prekršajnih bodova ako pravomoćnom odlukom o prekršaju budu proglašeni krivim za navedeni prekršaj.