EduKutak – kabinet za razvojnu procjenu i podršku djeci

EduKutak je kao prvi privatni kabinet za razvojnu procjenu i podršku u našoj županiji ovoga ljeta za naše predškolce osmislio i predstavio radionice Vijugice. Prošlo je nepunih godinu dana od osnutka, a EduKutak je u svoje okrilje primio brojnu djecu našega kraja – većina njih pripada skupini djece s poremećajem u spektru autizma – i ponudio im usluge razvojne procjene, individualne tretmane radne terapije i senzorne integracije. Posebno su ponosni na suradnju s roditeljima, ali i stručnjacima koji su ih prepoznali kao nužnu potrebu i podršku.

– Svi znamo kako su ljetni praznici pravo vrijeme za odmor, igru i razonodu. Strukture u danima treba biti manje, a to sa sobom nužno povlači i pitanje kvalitete slobodnog vremena kojeg djeca provode kod kuće. Važno je da odrasli posvete djeci dovoljno vremena, pazeći na uvjete i sigurnost prostora u kojima se djeca nalaze, bilo to igralište ili plaža. Praznici mogu zbližiti obitelj, a kada govorimo o djeci predškolskog uzrasta koja u rujnu kreću u prvi razred osnovne škole bitno je istaknuti da se zbog načina života kojim živimo susrećemo sa smanjenom razvijenošću vještina potrebnih za školu. Razvoj predvještina za čitanje, pisanje i računanje uvelike ovisi o motoričkoj razvijenosti i spretnosti djeteta, kao i o količini fizičke aktivnosti. Predvještine su usko u vezi s kasnijim školskim uspjehom  – kaže Antonija Crnaić, voditeljica kabineta.

Polazak u školu predstavlja veliku promjenu u život djeteta, ali i njegovih roditelja. Dijete iz zaigranog obiteljskog ili  vrtićkog okruženja prelazi u novu sredinu ispunjenu organizacijom, pravilima i strukturom, a uz to prvi put netko vrednuje djetetovo znanje pa se dijete susreće s novim izazovima. Prvi su školski dani prepuni iznenađenja i pozitivnih emocija, ali mogu biti praćeni strahom i nelagodom. Stoga…

– Kako bi se djeca što bolje nosila s promjenama koje im donosi škola moguće ih je dodatno osnažiti i podržati. Kroz igru i rad u malim skupinama razvijajmo socijalno-emocionalne, senzomotoričke te perceptivno-kognitivne vještine. Radionice Vijugice u EduKutku namijenjene su djeci od 5 do 7 godina. Trajanje susreta je 75 minuta, a u skupinama je šestero djece. Ciklus osam radionica započinje 1. srpnja 2021. i održavat će se četvrtkom od 17.30 do 18.45 sati, a sve dodatne informacije dostupne su na našem FB profilu – zaključuje Antonija Crnaić.