ENERGETSKA OBNOVA Jeste li spremni za poticaje od 62.120,00 eura?

Ilustracija/PEXELS

Kako nam je kalendarska zima još uvijek na vratima i prozorima, mnogi od vas su možda razmišljali kako bi iduću trebali dočekati u energetski obnovljenoj kući. Građanima će u 2024. godini biti na raspolaganju čak 120 milijuna eura za projekte energetske obnove putem javnih poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Podnošenje prijava će započeti otvaranjem javnog poziva najkasnije krajem veljače, a kako svaka prijava zahtijeva određenu dokumentaciju trebate se pripremiti na vrijeme.

Prijavitelji moraju imati uredno prebivalište na adresi objekta za kojeg traže energetsku obnovu, naravno moraju biti i vlasnici istog, te dokazati da je objekt potpuno legaliziran. Također moraju posjedovati energetski certifikat. Energetski certifikat vam neće biti potreban samo u slučaju sufinanciranja fotonaponske elektrane.

Vlasnici obiteljskih kuća bespovratna sredstva mogu dobiti za mjere povećanja toplinske zaštite ovojnice koja uključuje bolju toplinsku izolaciju vanjskih zidova i krovova te zamjenu vanjske stolarije. Posljednjih godina sve su popularnije dizalice topline i kotlovi na pelete, a dobra vijest je da se i za njih mogu dobiti bespovratna sredstva, kao i za ugradnju sunčanih toplinskih kolektora.

Što se tiče ugradnje fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju njih će Fond, kao i u već ranijim javnim pozivima, sufinancirati s 50% sredstava. Građanima koji odluče ugraditi solarnu elektranu, a imaju ili namjeravaju kupiti električno vozilo, sigurno će biti interesantna i mogućnost dobivanja sredstva za kućnu punionicu.

Maksimalni iznos poticaja iznosit će 62.120,00 eura po prijavi, a s obzirom na aktualne cijene građevinskog materijala nadamo se  da će u konačnici energetska obnova građanima ipak biti prihvatljiva koliko je i primamljiva.