EPPO osumnjičio vinkovačkog poduzetnika Miroslava Šaravanju za primanje mita!

IZVOR: Ured europskog javnog tužitelja

Jutarnji list navodi kako je Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo istragu protiv dvojice hrvatskih državljana osumnjičenih za davanje i primanje mita za trgovanje utjecajem. Jedan od njih je vinkovački poduzetnik Miroslav Šaravanja za kojeg postoji osnovana sumnja u dogovor o podmićivanju i trgovini utjecajem.

Prvoosumnjičeni je Robert Gotić, direktor GK Grupe, za kojega se sumnja da je podmitio Šaravanju s milijun kuna, a vezano za sanaciju jame Sovjak u Rijeci. 

Prema tom dogovoru, drugoosumnjičeni Šaravanja je koristio svoj utjecaj i veze u određenim trgovačkim društvima i financijskim institucijama kako bi osigurao za prvoosumnjičenog Gotića, osnivača i vlasnika trgovačkog društva, svu potrebnu pomoć kod relevantnih poslovnih subjekata i institucija u pogledu poslovnih aktivnosti i ostvarenja poslovnih ciljeva prvoosumnjičenikova trgovačkog društva. Zauzvrat mu je Gotić pristao platiti određeni novčani iznos. 

Osnovano se sumnja i da je Gotić zatražio od Šaravanje da se pobrine oko toga da trgovačko društvo prvoosumnjičenoga od banke dobije odobrenje zatraženog kreditnog okvira, budući da je Gotić trebao osigurati nastavak svojih poslovnih aktivnosti vezanih uz druge ugovore.

Prema prikupljenim dokazima, kao nagradu za dogovoreno, Gotić je u tri navrata isplatio Šaravanji ukupni iznos od najmanje 130.000 eura, odnosno 990.000 kuna.

S ciljem osiguranja oduzimanja protupravne imovinske koristi, na zahtjev EPPO-a, Županijski sud u Zagrebu izdao je nalog za privremenu blokadu Šaravanjine imovine.