Evo kako su nogometaši ‘izbacili’ gladijatore s ovogodišnjih Rimskih dana!

arhiva/Grad Vinkovci

Iako su ovogodišnji Rimski dani trebali biti u znaku gladijatora, uz rimske vojnike, najprepoznatljiviji simbol Rimskog carstva, zbog opravdanog razloga ipak je došlo do određenih preinaka u pripremi manifestacije.

Kada smo definirali datum i temu, nismo bili svjesni da će se odvijati za vrijeme Europskog prvenstva u nogometu pa je došlo do izmjena u programu. I dalje će biti prisutni gladijatori, ali predstavit ćemo i druge rimske sportove s loptom, pojasnio je ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić.

Moderan nogomet, po ustaljenom mišljenju, samo je modernizirana verzija gladijatorskih igara. Istina, rekviziti su ‘nešto’ drugačiji, no svi ostali elementi su tu. Kako su izgledali sportovi u antičko vrijeme moći će se u rekonstruiranoj verziji vidjeti tijekom rimskih dana.

Moderni nogomet ukorijenjen je u dvije grčko-rimske igre. Epikiros je grčka igra koja se igrala rukom i cilj joj je bio prebaciti loptu preko protivnika u vanjsko polje. Svaka ekipa imala je po 12 ili 14 članova i igra je bila iznimno nasilna, slična ragbiju ili američkom nogometu. Rimska verzija se zvala Harpastum, cilj je bio ne dati protivniku da loptu prenese na svoju polovicu terena, svi zahvati su bili dozvoljeni, a brojni autori tu igru opisuju kao iznimno atraktivnu, ali opasnu i nasilnu, objasnio je Vulić.

II, IN QUIBUS PUELLAE SUSPIRANT – „Oni za kojima uzdišu djevojke“ slogan je ovogodišnjih Rimskih dana, a kao takav idealno prikazuje kako se malo toga promijenilo u zadnje dvije tisuće godina.  Sportaši, njihove vještine i stas, kako u antičko doba, tako i danas, izazivaju divljenje navijača te uzdahe ljepšeg spola.