Evo koju djecu gradonačelnik Vinkovaca časti besplatnom ekskurzijom!

Ilustracija/PEXELS

Mobiteli, laptopi, tableti playstationi, tik-tokovi… i slične zanimacije „uzeli“ su djecu svih generacija. Možda ne i zbog djece same, već i zbog odgoja i „ludog“ vremena u kojem živimo pa mi roditelji idemo linijom manjeg otpora dajući djeci da sama odlučuju i biraju svoje zanimacije.

Razgovarajući s roditeljima došao sam do spoznaje koliko su ljudi zabrinuti situacijom i smjerom u kojem se sve razvija. Jasno je kako sve proizlazi iz kućnog odgoja i odnosa roditelja s njihovom djecom, ali to ne znači da i mi ne možemo pomoći upravo roditeljima kroz ovakve i slične akcije. Djeca su ono najvrijednije što imamo i njihova zdrava budućnost i pravilan razvoj svima nam moraju biti na prvom mjestu, ističe gradonačelnik Bosančić.

Takav oportunistički pristup ima i svoje znanstvene posljedice. Naime, za malu djecu vrijeme provedeno ispred ekrana znači da su propustili brojne ključne trenutke za razvoj, bilo tjelesni, bilo – društveni. ‘Buljeći’ u ekran, izostaje komunikacija s odraslima i smanjuje se vokabular čime djeca ostaju uskraćena za savladavanje retoričkih vještina. s druge strane, izostanak tjelesnih aktivnosti  bitno smanjuje motoričke vještine.

Stoga Vinkovci u ovo proljeće ulaze s nesvakidašnjim izazovom kojim učenike trećih i četvrtih razreda gradskih osnovnih škola izazivam da se isključe s društvenih mreža, na tjedan dana ostave mobitele, tablete i druge „ekrane“ i vrijeme provedu u prirodi, na sportskim terenima, družeći se s prijateljima, najavljuje Bosančić izazov. 

Evo i pravila.

Razredni odjeli trećih i četvrtih razreda osnovnih škola trebaju se do 28. ožujka prijaviti na ovaj izazov gdje će od Grada dobiti sve potrebne materijale, kao i dnevnik u koji će upisivati aktivnosti koje su provodili u tjednu bez ekrana.

Izazov započinje u ponedjeljak 15. travnja i traje do petka 19. travnja, a cilj je učenicima odraditi što više aktivnosti „bez ekrana“ na što zanimljiviji način. Svaka škola birat će svoj najaktivniji i najkreativniji tim, a potom će stručno povjerenstvo izabrati ukupnog pobjednika koji osvaja glavnu nagradu odnosno izlet na Papuk.