Evo zašto je Stevo Culej danas zatražio izuzeće sutkinje Ankice Sabo u procesu „ćirilične ploče”…

Danas je na Županijskom sudu u Vukovaru trebao biti nastavljen sudski proces protiv bivšeg saborskog zastupnika Steve Culeja. Riječ je o postupku pokrenutom podizanjem kaznene prijave još 2. rujna 2013. godine.

– Državno odvjetništvo tereti me za izazivanje nereda i poticanje na nasilje većeg broja osoba. Dosuđena mi je kazna od osam mjeseci zatvora koja je preinačena u uvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine. Naravno da sam se žalio, jer se ne osjećam krivim – kaže Culej.

Riječ je, podsjećamo, o nemilim scenama vezanim uz ćirilične ploče…

– Dodao bih da je u pitanju protumoralno postavljanje ćiriličnih ploča. Uz napomenu da tom prigodom nisam ozlijedio niti jednog policajca, nisam dodirnuo nijednu ploču, niti sam ikoga pozivao na nasilje. Okupljenim istomišljenicima sam samo rekao sljedeće, citiram: „Ajmo otići tamo gdje su ploče postavljene. Tko će ostati ovdje, neka ostane. Mi ostali idemo tamo, pa kome razbiju glavu, koga zatvore… Zašto smo došli? Hoćemo čekati da nam stave ploče u pola noći kad nas ne bude više ovdje?”. Bio je to moj potpuno gandijevski pristup, nikakvo pozivanje na nasilje.

Današnje ročište nije održano zbog toga što je Stevo Culej tražio izuzeće sutkinje Ankice Sabo. Razlog?

– Sutkinja Sabo nije započela ovaj proces, dodijeljena mi je naknadno. U roku od mjesec dana zakazala mi je tri ročišta. Izuzeće sam zatražio u pisanom obliku i to zbog načina njezina postupanja u mom predmetu, ali i nekih spoznaja o njoj koje ju, smatram, diskreditiraju jer su neprimjerene za obnašanje takve časne i odgovorne dužnosti.

?

– Ne mogu biti mnogo konkretniji, reći ću samo da su u pitanju njezine aktivnosti izvan sudnice, česti izleti u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, na lokacije koje ju kompromitiraju, kao i ljudi s kojima se ondje moguće nalazila. Dostavio sam mjerodavnima i odgovarajuću dokumentaciju zbog čijeg sadržaja strahujem od konačnog ishoda ovog postupka. Inače, zastupam stav da je ćirilica kulturno naslijeđe i blago srpskoga naroda, ali smatram da joj iz moralnih razloga i nestečenih uvjeta nije mjesto u Vukovaru. Prije svega, zbog svih zločina koji su počinjeni protiv građana Vukovara. Kao što je u Izraelu zabranjeno izvoditi glazbena djela njemačkog kompozitora Richarda Wagnera zbog toga što su izvođena za vrijeme ekspanzije nacizma – zaključio je Stevo Culej.

O izuzeću sutkinje Ankice Sabo u konkretnom sudskom procesu odlučit će predsjednik Županijskog suda u Vukovaru Nikola Bešenski, sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku.