SAVJETI Evo kojim biljkama ne odgovara posipanje pepela

Ilustracija/PEXELS

Od davnina su naši stari pepeo iz peći i ostalih ložišta koristili za odleđivanje staza oko kuće u ovakvim zimskim vremenima, ali i kao gnojivo sredstvo za biljke. Naime, pepeo zna biti odličan za vrt, ali ga je potrebno pravilno koristiti i to na način da pepeo u prvom redu treba biti od pravog drveta.  Naime, upravo takav pepeo sačinjen je od brojnih minerala, a bogat je i fosforom, kalijem, natrijem, magnezijem i kalcijem.

Izrazito je alkalan ili bazičan. Sadrži veliku količinu kalcijevog karbonata (vapna) i zbog toga je svoju primjenu našao na kiselim tlima, ali ga i tamo treba primjenjivati u skladu s karakteristikama i pH reakcijom. Stvara neutralnu sredinu koja pogoduje uzgoju većine biljnih vrsta, ali ne treba pretjerivati u količini koju dodajemo, donosi Agroklub.

Međutim, kako bi se pepeo pravilno koristio, potrebno je imati određena znanja o kvaliteti tla. Naime, pepeo je izrazito je alkalan ili bazičan. Sadrži veliku količinu kalcijevog karbonata (vapna) i zbog toga je svoju primjenu našao na kiselim tlima, ali ga i tamo treba primjenjivati u skladu s karakteristikama i pH reakcijom. Stvara neutralnu sredinu koja pogoduje uzgoju većine biljnih vrsta, ali ne treba pretjerivati u količini koju dodajemo, piše Agroklub.

U slučaju da imate zemlju koja je alkalna ili bogata organskim tvarima, njegovo dodavanje može pogoršati situaciju i dodatno narušiti pH reakciju čineći je alkalnijom. Takvi uvjeti ne odgovaraju većini uzgajanih vrsta. Biljke neće biti u mogućnosti apsorbirati hranjive tvari. To znači da ako ga dodajemo neutralnom ili alkalnom tlu, naš usjev može “gladovati” i na kraju propasti. Prije nego što ga primijenite, provedite analizu i provjerite reakciju.

Zbog svega toga, od povrtlarskih kultura ne odgovara paprikama, peršinu, patlidžanu, kukuruzu šećercu, a kod primjene za krumpir treba biti pažljiv jer povećava opasnost od pojave krastavosti. Najviše odgovara lukovima, jagodama, grahu, mrkvi, cikli, kupusu i drugim kupusnjačama, lavandi, žednjaku, kadulji, bosiljku, zaključuje Agroklub.