Fantastična izložba fotografija „Tragovima turskih nomada” do 22. listopada u Meraji

Kakva reprezentativna izložba fotografija je postavljena u Galeriji fotografija Meraja! „Tragovima turskih nomada” joj je ime, sadržava 38 fotografija, a autor joj je turski fotograf Mustafa Gümüş. Realizirana je suradnjom Fotokluba Vinkovci i Kulturnog centra Travno iz Zagreba.

Izložba je ostvarena u okviru programa 55. Međunarodne smotre folklora, smatramo je izuzetno zanimljivom i vrijednom pa se pojavila ideja da ju pošaljemo i dalje. Evo nas tako u Vinkovcimarekla je Bojana Poljaković Popović, producentica Međunarodne smotre folklora.

Što još trebamo znati od „Tragovima turskih nomada”?

– Autor prati nomadsko pleme u Anatoliji nekoliko godina, a u biti i sam pripada tom plemenu što se i očituje u nekim intimnim kadrovima zajednice koje je zabilježio. Drago mi je da smo uspjeli uspostaviti suradnju s Fotoklubom Vinkovci slijedom čega smo ovu izložbu doveli u Galeriju Merajadodaje Poljaković Popović.

Meraja je pravo mjesto za ovu izložbu…

– Meraja se u nekom slobodnom prijevodu s turskog može tumačiti kao prostor, ledina za igru, za zabavu, za trgovinu… Pa, evo nam ledine, evo nam igre, evo nam zabave na Meraji – rekao je Dražen Bota, predsjednik Fotokluba Vinkovci na otvaranju ove izložbe žanrovskih putopisnih fotografija koja će biti postavljena do 22. listopada.

– Riječ je doista o izvrsnoj izložbi kojoj posebnu notu daje činjenica što je autor pripadnik dotične etničke zajednice koju prati. I s kojom živi, to je njegovo naslijeđe. I sad kad pogledamo te fotografije možemo reći da se taj trag osjeti. Odnosno, možemo reći da je on nama uspio prenijeti tu emociju, što uz ovu tehničku savršenost prikazanih fotografija donosi onu dimenziju koju ne može svatko ostvariti – zaključuje Bota.