Fizičkom aktivnošću čuvamo mentalno zdravlje

Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i drugih ovisnosti je u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo VSŽ i učenicima Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Vinkovci, Poljoprivredno-šumarske te Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara Vinkovci povodom Međunarodnog dana mentalnog zdravlja u centru Vinkovaca organiziralo rekreacijski program s ciljem poticanja djece na zdrave životne navike kao i odabire.

Učenici su danas svojim primjerom pokazali kako tjelesna aktivnost dobro utječe na očuvanje mentalnog zdravlja te da svatko može pronaći nekoliko minuta dnevno za bavljenje određenim sportom, šetnju ili tjelovježbu.

Uspješna suradnja dogodila se s Osnovnom školom Ivana Gorana Kovačića u Vinkovcima čiji su učenici drugog razreda predvodili današnju aktivnost, odnosno plesali zumbu. Kroz pozitivan primjer su nam pokazali kako tjelesnu aktivnost iznimno dobro utječe na naše cjelokupno zdravlje, kako fizičko tako i mentalno – rekla je Matea Mauer, psihologinja u Zavodu za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije te članica Povjerenstva, dodavši kako često zanemarujemo mentalno zdravlje.

– Nije nam problem otići kod doktora potražiti pomoć ako smo slomili ruku ili nas boli zub, ali kada se dogode problemi na mentalnom planu rijetko tražimo pomoć što je izuzetno loše jer se većina mentalnih bolesti može prevenirati ako se reagira na prve simptome, odnosno na vrijeme. Još uvijek su prisutne predrasude prema mentalno bolesnim osobama, što je krivo.

Svi trebamo raditi na tome, pa čak i ovakvim akcijama pokazati da je mentalno zdravlje ključan dio našega života, da ga moramo očuvati i reagirati ukoliko se pojave poteškoće na tom planu. Trebamo potražiti ne samo stručnu pomoć. Djeca i mladi mogu pomoć potražiti kod roditelja i s njima podijeliti što se događa, obratiti se stručnim službama u školama i učiteljima koji velik dio vremena provode s njima – dodala je Mauer napomenuvši kako najčešće i sam razgovor pomaže, a onda i olakšava put prema traženju stručne pomoći ukoliko je ona potrebna.

Podršku današnjoj akciji pružio je i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić koji je u pozdravnom govoru istaknuo važnost brige o mentalnom zdravlju:

– Danas obilježavamo dan posvećen kako mentalnom, tako i fizičkom zdravlju. Važno je naučiti djecu kako reći ne u životu svemu onome što loše utječe na njih ili ostavlja negativne posljedice, što potvrđuje i slogan današnje akcije: “Tvoje ne, mijenja sve”. Učenici su nam na licu mjesta pokazali kako se brigom o tjelesnom brinemo i o mentalnom zdravlju. Uz poruke koje šaljemo, smatram da je ovakvo edukativno druženje dobar način kako usaditi djeci dobre životne vrijednosti – poručio je Dekanić.