Fortenova za devet dana odlučuje o prodaji vinkovačkog PIK-a i Vinke?!

Fortenova grupa u petak je poslala poziv imateljima depozitarnih potvrda za Skupštinu koja će se održati 27. lipnja i na kojoj će dioničari, između ostalih točaka, glasati o prijedlogu Grupe da se postojeća obveznica refinancira u iznosu od 1,1 do 1,2 milijarde eura sa sadašnjim većinskim kreditorom Grupe, investicijskom tvrtkom HPS Investment Partners, javljaju iz ove Grupe.

Jedan od uvjeta dogovorenih s HPS-om u okviru novog financiranja je i započinjanje procesa potencijalne prodaje poslovnog područja poljoprivrede Fortenova grupe najkasnije do 31. prosinca 2023, navode iz Fortenove.

Uz Belje plus i Vupik plus, u poljoprivrednom portfelju Fortenova grupe nalaze se dvije vinkovačke tvrtke – PIK Vinkovci plus te Vinka, kojima će Fortenova očito tražiti nove vlasnike.

S obzirom na poslovanje u prošloj godini, PIK je definitivno dobra “udavača”, no ne i Vinka ako će se grubo gledati ostvareni poslovni rezultati. Naime, PIK je ostvario prihode u visini 48,72 milijuna eura uz dobit od 2,57 milijuna eura, dok je Vinka poslovala s gubitkom od 2,84 milijuna eura uz prihode od 8,51 milijun eura.