Francuzi kukurikanje pijetlova, miris štale i zvonjavu krava proglasili prirodnom baštinom

Kukurikanje pijetlova, širenje osjeta mirisa domaćih životinja na selu i slična seoska obilježja od četvrtka su u Francuskoj zakonom zaštićeni od ljudi koji se žale na ovakve pojave, pozivajući se na pravo na mir i tišinu u seoskom ambijentu, prenosi agencija AFP.

Prema istom izvoru tzv. “osjetilno nasljeđe” francuskog sela usvojili su francuski senatori kako bi okončali sulude sukobe stanovnika sela i doseljenika koji su htjeli živjeti na selu, ali bez seoskih mirisa i zvukova.

Naime, prije dvije godine kukurikanje pijetla Mauricea smetalo je onima koji su vikende provodili u jednom selu na zapadu Francuske. Kako bi ušutkali pijetla, vlasnika su tužili na sudu i – izgubili. Iste godine, jednoj doseljenici na selu je smetalo  glasanje – pataka, tako da su te tužbe polako postajale trend!

Zvona krava, kao i kravlja balega, zvukovi skakavaca, bučni ranojutarnji traktori samo su još neki od elemenata sela koji su obuhvaćeni ovim zakonom te se smatraju dijelom francuske prirodne baštine koja će biti definirana u njezinim zakonima o okolišu.