GALERIJA Velike štete na objektima u Bošnjacima; crijep opet – najtraženiji!

FOTO: Ivan Valentić

Snažno olujno nevrijeme koje je jučer zahvatilo kontinentalnu Hrvatsku, pa tako i Vukovarsko-srijemsku županiju, najrazornije učinke ostavilo je u Bošnjacima. Tuča veličine šake doslovce je porazbijala sve što je mogla, od krovova i fasada, do automobila i poljoprivrednih usjeva.

Padala je tuča bez kiše na cijelom području općine, pola sata i to veličine teniske loptice. Poljoprivredni usjevi su stopostotno uništeni, a mnogi društveni objekti i Crkva su nastradali. Sinoć su odmah u Bošnjake stigli župan Franjo Orešković i saborski zastupnik Ivan Bosančić, a zvao je premijer Plenković. Odmah smo reagirali kako bi osigurali sve što je potrebno za normalizaciju života u ovim uvjetima. Angažirane su i robne zalihe kako bi osigurali ono što je najpotrebnije, a sada je riječ o crijepu! – izjavio je načelnik općine Bošnjaci Andrija Juzbašić

Odmah po prestanku nevremena, Bošnjake je sinoć obišao i saborski zastupnik Ivan Bosančić koji se zauzeo za što žurniju logističku potporu stanovnicima ovog mjesta.

Prvo želim izraziti suosjećanje sa svim stanovnicima Bošnjaka jer ovako nevrijeme nažalost smo imali priliku vidjeti u zadnjih godinu dana više puta, ali nas ovakvi prizori ipak uvijek neugodno iznenade. Ipak moram priznati kako stvarno jednom brzom i dobrom reakcijom kako Općine, tako i Županije i Vlade RH možemo očekivati brzu sanaciju i pomoć stanovnicima koje molim da paze na sebe te ne idu na mokre krovove odnosno da pričekaju prestanak oborina. Šteta će se sanirati, ali ljudske živote moramo zaštiti i u ovom trenutku nemamo niti jedna problem u tom pogledu što je iznimno važno, istaknuo je saborski zastupnik Ivan Bosančić.

Kao i tijekom prošlogodišnjeg nevremena kada je velik dio županije ostao bez ‘krova nad glavom’ ista priča ponavlja se sada u Bošnjacima. Trenutno ključnu ulogu, uz volontere koji popravljaju krovove, čini HEP koji na terenu sanira instalacije koje su nakvašene i predstavljaju stalnu i trajnu ugrozu. Uz predstavnike Vlade i državne interventne službe, u ovoj sanaciji angažirali su se i drugi gradovi i općine koji su na raspolaganje stavili svoje resurse.

Općinu Bošnjake danas je obišao i potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro zajedno s vinkovačkim gradonačelnikom i saborskim zastupnikom Ivanom Bosančićem te obnašateljem dužnosti župana Franjom Oreškovićem.

Vlada RH će po tko zna koji put u Slavoniji, gdje nam se nepogode događaju iz mjeseca u mjesec, sve učiniti da se što prije sanira šteta i obeštete korisnici. Moramo ovdje život što prije vratiti u normalu i to ćemo uspjeti zajedno s ovim vrijednim narodom. Ključno je da što prije osiguramo ljudima potreban materijal i sigurnu opskrbu električnom energijom, istaknuo je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro.

U najkraćem roku obnašatelj županske funkcije Franjo Orešković proglasit će elementarnu nepogodu po sva tri kriterija, dakle po pitanju stambenih i društvenih objekata te poljoprivrede.

Poseban problem, koji se također ponavlja, vezan je uz crijepove starog tipa kojeg više nema u proizvodnji pa brojni stanovnici Bošnjaka putem društvenih mreža objavljuju poziv za pomoć u ovom konkretnom obliku.