Glasnogovornik Vlade RH Marko Milić: Premijer Plenković nije isključio potpisnike apela iz Znanstvenog savjeta

Među 26-ero znanstvenika i liječnika koji su prije nekoliko dana napisali i potpisali otvoreno pismo u kojem izražavaju duboku zabrinutost širenjem koronavirusa u Hrvatskoj – koja je, inače, statistički druga najlošija članica EU po broju novozaraženih, odmah iza Luksemburga – bili su i Andreja Ambriović-Ristov, Nenad Ban, Petra Klepac, Branko Kolarić i Igor Rudan. Spomenuti kvintet, uzgred, donedavno je bio dijelom Znanstvenog savjeta Vlade RH.

Nakon njihova čina ekspresno su reagirali iz Banskih dvora i spomenutima zahvalili na dotadašnjoj suradnji. Priča je, dakako, tim činom dobila natruhe političke konotacije, no iz Vlade RH opovrgavaju informacije da je premijer Andrej Plenković donio odluku o izbacivanju dotičnih iz Znanstvenog savjeta.

– Držimo nekorektnim da se objavljuju takvi navodi bez prethodne provjere njihove točnosti. Predsjednik Vlade nije donio takvu odluku – navodi Marko Milić, glasnogovornik Vlade RH te pojašnjava da je predstojnik premijerova ureda Zvonimir Frka-Petešić, citiramo, ”u ponedjeljak kontaktirao gospodina Bana, gospođu Ambriović-Ristov i gospodina Kolarića, dok gospođa Klepac i gospodin Rudan nisu uzvratili poziv”.

– Rekao im je da je međusobno povjerenje narušeno i da suradnja, koja je i dosad bila na dobrovoljnoj bazi, nema smisla ako pojedini članovi Znanstvenog savjeta u subotu poslijepodne obave višesatne razgovore s njime o aktualnoj epidemiološkoj situaciji i restriktivnim mjerama, a dan kasnije, bez ikakve prethodne najave, upućuju apel hrvatskoj javnosti, koji po sadržaju to nije, i kojim se neskriveno proziva Vladu i Nacionalni stožer civilne zaštite, bez navođenja ikakvih konkretnih prijedloga o mjerama koje treba poduzeti u borbi protiv koronavirusa iznoseći pritom političke optužbe – rekao je Milić. 

Podsjećamo, 26-ero istaknutih hrvatskih liječnika i znanstvenika, lako je provjerljivo u doba novih tehnologija, u spomenutom nedjeljnom apelu pobrojili su svoje preporuke za suzbijanje epidemije koronavirusa u Hrvatskoj te su, između ostalog, zatražili jasniju komunikaciju i jasan kriterij za testiranje.

Umjesto ikakvog zaključka, u zraku ipak ostaje lebdjeti pitanje; je li izbacivanje Andreje Ambriović-Ristov, Nenada Bana, Petre Klepac, Branka Kolarića i Igora Rudana iz Znanstvenog savjeta Vlade RH epidemiološki ili politički potez?