GO GROW Odležana iločka graševina pobrala komplimente i – nagradu!

Mnoge su hrvatske graševine oduševile ocjenjivače ovogodišnje GROW du Mondea, a dvije su i nagrađene, među njima i odležana graševina Iločkih podruma.

– Iločki podrumi osvojili su u najtežoj i najvećoj konkurenciji trofej najboljeg odležanog vina. Ilok kao Grad i Vukovarsko-srijemska županija mogu biti ponosni na to jer nije dosad bilo natjecanja na kojem je bilo više vina iz različitih zemalja, tako da su pobijedili u vrlo ozbiljnoj konkurenciji – naglasio je Saša Špiranec, suorganizator GO GROW-a.

GO GROW je manifestacija koja promovira graševinu, nastala je spajanjem međunarodnog ocjenjivanja graševine GROW du Monde, koje je premijerno izdanje imalo prošle godine u Srbiji, a ove je godine Hrvatska izabrana za zemlju domaćina i konferencije GO Graševina Osijek koju su u Osijeku prošle godine pokrenuli HAPIH i Turistička zajednica Osječko-baranjske županije.

U ime Hrvatske domaćin je bila Slavonija, odnosno pet slavonskih županija, a čast da zatvori ovu značajnu međunarodnu manifestaciju pripala je Vukovarsko-srijemskoj županiji. Na više turističkih i vinskih lokaliteta najistočnije hrvatske županije sudionicima manifestacije predstavljena su vina Vukovarsko-srijemske županije.

– U nekom proteklom vremenu smo puno pažnje posvećivali vinogradarstvu i danas na području naše županije imamo izvrsna vina. Pred nama je dug put promocije i afirmacije slavonskih i srijemskih vina i mislim da su upravo ovakve manifestacije idealne za to. Naša su vina izuzetna i vrlo kvalitetna, treba im dobrih ocjena na domaćim i međunarodnim natjecanjima kao i ovakvih manifestacije koje će ih plasirati u javnost u konačnici s ciljem promocije turizma – rekao je Damir Dekanić, župan Vukovarsko-srijemske županije.

Tijekom pet dana sudionici manifestacije, međunarodni ocjenjivači, vinski znalci, novinari, blogeri i enolozi boravili su na području Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Osim graševine, bila je to prilika da upoznaju i prirodne ljepote te bogatu, autohtonu gastronomiju našega kraja. Sudeći prema njihovim dojmovima, istok Hrvatske će ovim posjetom dobiti izvrsnu promociju širom svijeta.

– Iako sam u Hrvatskoj bio više puta, prvi put sam u istočnoj Hrvatskoj odnosno u Slavoniji i dojmovi su odlični. Jednako kao i dojmovi o graševini o kojoj nisam znao puno, ali uspio sam upoznati razne vrste graševine i sve mogućnosti koje ona pruža i to me posebno oduševiloRod Smith, novinar iz Francuske.

Manifestacija je održana u partnerstvu Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Vukovarsko srijemske županije i njihovih turističkih zajednica, gradova Kutjeva, Orahovice, Osijeka i Iloka s Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu, Graševinom Croaticom, Udrugom vinogradara Baranje Zmajevac, Udrugom Kutjevački vinari i Vinartom te pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta te Ministarstva poljoprivrede.