Godišnjica prvog slučaja koronavirusa u Hrvatskoj

Na današnji datum prije točno godinu dana evidentiran je prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj. Mjesec dana kasnije, 25. ožujka, zabilježen je i prvi smrtni slučaj uslijed komplikacija bolesti COVID-19. U godinu dana u Hrvatskoj je zabilježeno 241.048 zaraženih osoba, a uslijed posljedica zaraze umrlo ih je 5.447.  

Epidemija je vrhunac dosegnula u prosincu kada je zabilježen najveći broj novozaraženih u jednom danu (4.620), najveći broj umrlih u jednom danu (92), najveći broj aktivnih slučajeva (25.270), najveći broj osoba na bolničkom liječenju (2.976) te najveći broj osoba na respiratoru (306). 

Epidemiološka situacija potkraj veljače bitno je bolja u odnosu na prosinac; 15. veljače došlo je do općeg blažeg popuštanja mjera, koje bi dodatno mogle biti relaksirane od 1. ožujka, premda je broj zaraženih opet u blagom porastu.

Kraj epidemije teško je naslutiti, ovisi o nizu faktora. Najvažniji je procijepljenost stanovništva. No, priča ne ide prema planu, jer isporuka cjepiva Hrvatskoj osjetno kasni. Dosad je – što po redu, što preko reda – cijepljeno 125.771 osoba, a za njih 58.305 cijepljenje je završeno.