Godišnjica smrti pape Ivana Pavla II

IZVOR: PEXELS

Prije 19 godina za nebo se rodio omiljeni papa mnogih Hrvata,  Ivan Pavao II. Odmah nakon njegove smrti brojni vjernici okupljeni na trgu svetog Petra ponavljali su “sancto subito” , što znači “svetac odmah”, govoreći ono što su mnogi osjećali, da je taj čovjek zaista bio svet. Njegov nasljednik papa Benedikt XVI. pokrenuo je postupak beatifikacije samo mjesec dana nakon njegove smrti, iako se prema službenim odredbama proces kanonizacije neke osobe može početi najranije 5 godina nakon smrti.

Proglašen je blaženim 1. svibnja 2011. godine, a svetim ga je proglasio papa Franjo 27. travnja 2014. godine. Hrvati ga pamte kao velikog prijatelja naše domovine, čak tri puta je posjetio Hrvatsku, a Vatikan je jedna od prvih zemalja koja je priznala našu neovisnost. Poznat kao papa milosrđa i hodočasnik mira, neumorni borac za kulturu života i dostojanstvo čovjeka, prijatelj mladih i obitelji. Njegove riječi i djela nadahnjuju svaki put iznova i tako su primjerene današnjem vremenima i čovjeku koji je zaboravio na Boga. Donosimo neke njegove najpoznatije misli.

“Nasilje je ukorijenjeno u laži i laž mu je potrebna da pokuša pridobiti svjetsko javno mnijenje tvrdnjama koje su zapravo posve strane njegovu značenju, a često i proturječne. Što kazati o praksi da se onima koji se ne slažu s određenim stajalištima pripiše etiketa neprijatelja, kako bi ih lakše potukli ili im začepili usta, uz pomoć spretne i neprestane propagande pripisuje im se neprijateljska namjera ili ih se zapečati kao napadače.”

“Kultura života znači poštivanje prirode i zaštitu Božjeg djela stvaranja. Na poseban način, znači poštivanje ljudskog života od prvog trenutka začeća do prirodne smrti.”

“Izgradnja svijeta bez Boga, prije ili poslije, uvijek završava protiv čovjeka.”