Goran Kajkić: Bosančić i Milidrag; dva ortaka, dvije sestrične i lova do krova…

Goran Kajkić, gradski vijećnik iz redova Živog zida i bivši kandidat za vinkovačkog gradonačelnika, nerijetko aktualizira temu vezanu uz odnos gradonačelnika Ivana Bosančića i Marka Milidraga, odnosno njegove projektantske tvrtke Solux d.o.o. s kojom Grad Vinkovci ima izvrsne poslovne odnose.

– Inače, Bosančić i Milidrag su i u prijateljskom odnosu, ali uvezani i rodbinskim sponama, što pripada sferi izravnog sukoba interesa. Jer, većina poslova koje je tvrtka Solux sklopila s Gradom temeljeni su na direktnoj pogodbi i jednostavnoj nabavi. A jednostavna nabava nije klasična javna nabava otvorena za sve zainteresirane, kako se to želi prezentirati, nego je riječ o tome da Grad Vinkovci šalje poziv za ponudu nekom poslovnom subjektu kojeg oni žele angažirati bez javnog natječaja te mu omogućiti posao. Nitko drugi ne može sudjelovati u utrci za posao bez poziva iz gradske uprave. Inače, ugovor je moguće sklopiti na temelju samo jedne ponude – pojašnjava Kajkić pa raščlanjuje, iako ne baš do detalja (ne navodeći imena i prezimena aktera) i rodbinske spone u ovoj priči:

– Bile dvije sestrične, jednu je oženio jedan momak, a drugu je pred oltar odveo drugi. Prvi momak puno laže, ali narod to ne shvaća i on postane gradonačelnik, a drugi momak postane vlasnik tvrtke za projektiranje i tu započinje divna poslovna priča i nevjerojatni uspon, lova do krova…

Kajkić nastavlja:

– Većinu njihovih poslovnih odnosa sam sintetizirao u jednoj tablici iz koje je prilično razvidno da je riječ o, u najmanju ruku, sumnjivim poslovima. Primjerice, direktnom pogodbom sklopljen je ugovor za projektiranje knjižnice vrijedan više od pola milijuna kuna. Zašto baš Solux? Po kojim kriterijima? Čini mi se da je jedini kriterij bio izgradnja spomenika ortaštvu gradonačelnika i projektanta čiji su inicijali MM, uzgred rečeno, vidljivi u tlocrtnom pogledu na građevinu.

Ima još:

– Uvidom u tablicu može se uočiti kako su svi ugovori sklopljeni jednostavnom nabavom. A kakav su intenzivan poslovni odnos imali, možemo naslutiti prema tome što su istoga dana, 18. lipnja 2018. godine, Grad Vinkovci i Solux d.o.o. sklopili tri različita ugovora u ukupnoj vrijednosti od preko 200.000 kuna. Ugovarani su poslovi izgradnje svih dječjih igrališta, PIK-ova stana, mosta na Bosutu, spomenika kinu, nadzor skele na Pikovom podrumu, sve energetske obnove… Pojavljuje se i priča o tome da Solux projektira i apartmane na Pagu koje grade isti oni izvođači koji rade na projektima kojima je naručitelj Grad Vinkovci i na kojima je Milidrag projektant i nadzornik. Sestrične mogu biti ponosne, apartmani rastu, nedugo nakon lokalnih izbora u zadarskom hotelu Falkensteiner, zajednički se slavi izborna pobjeda i nastavak suradnje.

Kajkić umjesto zaključka:

Ne bi ništa bilo sporno da su se svi projektanti, a imamo ih u gradu i to odličnih, mogli pravično natjecati u dobivanju poslova s Gradom. Ne vidim nijedan razlog da se u konkretnim situacijama ne pozovu svi projektanti za dostavu svojih ponuda, kako bi svi imali jednaku priliku konkurirati za poslove s Gradom. To je zasad to, uskoro ću izići u javnost s još nekim detaljima vezanim i uz treću sestričnu koja ima veliku operativnu ulogu u ovom ortaštvu.