Goran Kajkić: Rješenje za Petrovačku dolu postoji, ali AP i HDZ-ovi poltroni opteretit će narod

Problem s odlagalištem otpada Petrovačka dola – na kojem se od 1. svibnja odlaže samo otpad s područja Grada Vukovara – sve više okupira javnost Vukovarsko-srijemske županije, a napose stanovnike Vinkovaca i sedam okolnih općina koji će zbog novonastalih okolnosti od 1. srpnja plaćati znatno skuplji odvoz smeća. Na tu temu oglasio se i nezavisni vinkovački gradski vijećnik Goran Kajkić:

– Više od dvije godine čekamo rješenje Vlade, premijera te nadležnih ministarstava za rješavanjem problema Petrovačke dole, kako cijena odvoza otpada ne bi bila povećana, ali od njihovog rješenja jedno veliko NIŠTA. Uputio sam dopis Vladi, premijeru te ministarstvu i zatražio hitno rješavanje ovog problema jer dolazimo u situaciju povećanja cijene odvoza otpada za dobar dio naše županije.

U dopisu sam napomenuo da je njihov posao donositi odluke te raditi u interesu naroda, a ne, kao u ovoj situaciji, bježati od problema kojeg jedino oni mogu riješiti. Jer, upravo oni imaju ovlasti za takve poteze. Financijski opterećuju poduzetnike i građane te im stavljaju povećanje cijene usluge odvoza otpada, a rješenje ovog problema je tako jednostavno. A to je Rješenje o proširenju Petrovačke dole. Dakle, nekoliko papira – napominje Kajkić smatrajući „da se očito ovdje radi o političkim igrama od strane HDZ-a koji, radi blokade druge političke opcije, kažnjava narod”.

– Preko EU zastupnika Ivana Vilibora Sinčića postavio sam pitanje Europskoj komisiji u kojem sam istaknuo neodgovornost premijera i Vlade RH u slučaju Petrovačka dola te zatražio reakciju EU Komisije zbog ignoriranja ovog problema te direktno kršenje ciljeva Europskog parlamenta i Vijeća o smanjenju emisija CO2 u državama članicama od strane Vlade RH. U ovoj situaciji emisije CO2 ne da se smanjuju, nego se i povećavaju, jer će kamioni koji odvoze smeće po drugim županijama raditi znatno veću kilometražu, a povećava se i cijena usluge odvoza otpada za građane. Što je krajnje neprihvatljivo, jer rješenje postoji samo ga treba donijeti vlast na nacionalnoj razini koju predstavlja premijer Plenković.

Nije Kajkić propustio „okrznuti” ni vladajuće na lokalnoj razini:

– Naravno da nema pomaka kada nas u Saboru „predstavljaju” lokalni politički HDZ-ovi poltroni. I sam gradonačelnik Vinkovaca Bosančić nedavno je izjavio da će po svemu sudeći cijene usluge porasti, ali ne poziva direktno, niti zahtijeva od Vlade hitno donošenje rješenja. Ne smije, jer je ovisan o ovakvoj vlasti, bez takve vlasti on i oni su bez moći koju sad koriste protiv naroda. Bitno za naglasiti je da je sve sad, recimo, na načelnicima općina i gradonačelniku Bosančiću koji mogu, ali i ne mora dati suglasnost o povećanju cijene. A po njegovim izjavama i najavama sve ukazuje na to da će prije financijski opteretiti narod, nego se zamjeriti svom velikom šefu AP-u – zaključio je Kajkić.