Goran Kajkić (Živi zid): Troje članova Vatrogasnog vijeća tražilo izuzeće kod izbora zapovjednika gdje je sin naslijedio oca!

Vinkovački gradski vijećnik Živog zida Goran Kajkić već neko vrijeme pokušava aktualizirati priču o kadroviranju u Jedinici vatrogasne postrojbe Vinkovci. Jedan pokušaj imao je svojevremeno i na sjednici Gradskoga vijeća.

– Vladajući su me ušutkali jer priča o sumnjivom natječaju koji je proveden u JVP Vinkovci, kao, „nije bila vezana uz izvješće o radu i financije za proteklo razdoblje”. Ali, vinkovačka javnost ima pravo znati što se dogodilo prilikom nedavnog natječaja za izbor novog zapovjednika vinkovačkih vatrogasaca – kaže Kajkić.

Dali smo mu riječ:

– Priča ide ovako; već dugi niz godina upravljačka palica JVP Vinkovci u rukama je obitelji Jelić. Antun Jelić do nedavnog odlaska u mirovinu bio je dugogodišnji zapovjednik, a njegov sin Krešimir zamjenik zapovjednika. S tim da je Krešimir Jelić imenovan zamjenikom zapovjednika prije 18 godina, bez prethodnog dana radnog vatrogasnog staža.

Uvjeti prvog natječaja

Po odlasku Antuna Jelića u mirovinu raspisan je natječaj za novog zapovjednika JVP Vinkovci.

– Na natječaj se javio Krešimir Jelić, no, suprotno očekivanjima i vrlo iznenađujuće, pristigla je još jedna prijava od strane osobe koja je u službi JVP Vinkovci dugih niz godina i koja ima završenu višu školu stručnog vatrogasnog smjera (riječ je o Mariju Dodigu, op. ur.). U što Jelići nisu bili upućeni.

Kajkić razvija priču dalje:

– Obje pristigle kandidature otvorene uz prisutnost članova Vatrogasnog vijeća otvorene, prisutan je bio i zapovjednik na odlasku Antun Jelić. Kada je bilo jasno da protukandidat ima bolje reference od Krešimira Jelića, natječaj je poništen. Zbog proceduralne pogreške, pogađate…

Uskoro je raspisan novi natječaj…

– Da, nakon nešto manje manje od mjesec dana. U odnosu na prethodni u kojem je ispravljena navodna proceduralna pogreška i u kojem je – gle, čuda! – uglavljena stavka o tome kako će se obaviti i testiranje kandidata, što u prvom natječaju nije bio slučaj. Vrlo znakovito i vrlo sumnjivo.

Uvjeti drugog natječaja

Dobro, i…?

– Kao gradski vijećnik i predstavnik naroda osobno sam kontaktirao predsjednicu Vatrogasnog vijeća Sanju Lozić, koju je na tu dužnost postavio gradonačelnik Ivan Bosančić, te zapovjednika JVP Vukovar Zdenka Jukića, inače također člana Vatrogasnog vijeća JVP Vinkovci. Upitao sam ih zbog čega je prvi natječaj poništen, rekli su mi da se proceduralna pogreška odnosila na potvrdu o nekažnjavanju koja se nije nalazila specificirana u uvjetima natječaja. No, kad sam ih upitao za detalj koji se nalazi na kraju novog natječaja, a odnosi se na testiranje kandidata, oni s tim nisu bili upoznati!? Oboje su nakon toga zatražili izuzeće njihove prisutnosti na testiranju, a isto je zatražio i treći član komisije Krešimir Vrankić, postavljen od strane radnika JVP Vinkovci. Dakle, nitko od njih troje nije želio sudjelovati u tom igrokazu.

Testiranje je na kraju obavljeno s novim članovima komisije…

– Završilo je, naravno, u korist Krešimira Jelića. Nakon toga i gradonačelnik Bosančić se želio ograditi od toga pa je testiranje poslao na uvid glavnom zapovjedništvu u Zagrebu tražeći njihovo mišljenje. Naravno da su u Zagrebu potvrdili rezultate testiranja i tako je sve ostalo u obitelji, sin Krešimir je naslijedio oca Antuna na dužnosti zapovjednika JVP Vinkovci. No, svi mi znamo da je testiranje samo jedan osigurač, kako bi „KAO“ bilo sve regularno i da je to modus operandi i za ulazak u gradsku upravu, gradske firme, ustanove, itd.

Kajkić je s tim u svezi kontaktirao i Slavka Tucakovića, glavnog vatrogasnog zapovjednika na državnoj razini…

– Upoznao sam gospodina Tucakovića s tim detaljima po meni sumnjivog natječaja, no odgovorio mi je „da oni NAŽALOST nemaju nikakve ovlasti u konkretnom slučaju i da o svemu odlučuje lokalna samouprava, tj. Grad Vinkovci”. Gospodin Tucaković mi je još rekao da je zakonski okvir loš, rekavši da „mi dajemo novac za JVP Vinkovci, ali ne odlučujemo ni o čemu”.

I na kraju:

– Jasno ću i direktno postaviti pitanje osobi koju smatram najodgovornijom za ovakve mutne radnje, a to je gradonačelnik Ivan Bosančić. Neka javno odgovori tko je, na čiju naredbu ili sugestiju u novi natječaj ubacio stavku o testiranju u ponovljenom natječaju. I unaprijed ga molim da ne izmišlja priče i pričice nego da jasno odgovori na jednostavno pitanje; tko je to učinio, na čiju sugestiju? Podsjećam, Vatrogasno vijeće nije bilo s tim upoznato – dodaje u zaključku Kajkić koji smatra „kako sigurno ima vatra tamo gdje je (i) dima”.