Gorjani jučer, danas i sutra kulturno i povijesno središte Hrvatske

Prigodnim programom u Domu DVD-a Gorjani otvoren je jučer znanstveno-stručni skup “Gorjani – mjesto, ljudi, identitet, baština” koji organizira Općina Gorjani sa suorganizatorima Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar, Hrvatskim katoličkim sveučilištem, Hrvatskim institutom za povijest, Hrvatskim restauratorskim zavodom i Fakultetom Hrvatskih studija.

Sudionike je, kako i priliči, na početku pozdravio načelnik Općine Gorjani Ivan Lović, izrazivši svima zahvalnost što su posjetili Gorjane u ove za njih izuzetno bitne dane.

– Na prvi pogled Gorjani izgledaju kao svako tipično slavonsko selo koje se smjestilo u srce Slavonije, ali ipak svaki bolji poznavatelj povijesti i kulture zna da Gorjani obiluju bogatstvom kakvim se malo koje mjesto u okolici može podičiti. Važno smo srednjovjekovno središte u kojem su stolovali palatini Gorjanski, odigrale su se ovdje dvije važne bitke, donosile važne odluke. Prapovijesna naselja sa svojom veličinom tek se otkrivaju, a ljelje iz Gorjana davno su otkrivene i predstavljene cijelom svijetu – naglasio je Lović te dodao kako Gorjani u ova tri dana postaju kulturno i povijesno središte Hrvatske.

Znanstveno-stručni skup “Gorjani – mjesto, ljudi, identitet, baština” (po)trajat će tri dana, a već prvoga dana upriličena su prva predavanja, izdvojena kao reprezentativna. Prvo je, pod nazivom „Urbani razvoj Gorjana u srednjem vijeku“, održao je Danijel Jelaš s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Osijeku koji je govorio o srednjovjekovnom urbanom razvoju Gorjana kao središta važne velikaške obitelji.

Nakon toga sljedeće su na red došle Jelena Boras, kustosica Muzeja Đakovštine i Ivana Čatić, profesorica hrvatskog jezika u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Semeljcima. One su, pak, održale predavanje „Arheološka topografija i toponimija na prostoru Općine Gorjani“ u kojima su se pozabavile do sada zabilježenim arheološkim lokalitetima na prostoru općine Gorjani te analiziranjem toponima zabilježenih na istom prostoru od 18. stoljeća do danas.

Posljednje predavanje prvog dana pod nazivom „Ljelje iz Gorjana, proljetni ophod i svjetska baština“ održao je načelnik Općine Gorjani Ivan Lović. Sve prisutne upoznao je s običajem gorjanskih ljelja čiji je godišnji proljetni ophod 2009. godine upisan na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Nakon održanih plenarnih predavanja, sudionici skupa uputili su se u Dječji vrtić „Krijesnica“ gdje je održano otvorenje izložbe „Gorjani – pod suncem, pod zemljom“ na kojoj su izloženi razni arheološki nalazi pronađeni prilikom iskopavanja na području općine Gorjani.

Znanstveno-stručni skup u Gorjanima, kojemu je medijski pokrovitelj portal Vinkulja.hr, nastavlja se brojnim današnjim i sutrašnjim predavanjima, a svoj dolazak na završni dan skupa najavila je i ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek.