Grad Vukovar i ove godine – s dva milijuna kuna – sufinancira energetsku obnovu obiteljskih kuća

Grad Vukovar će i ove godine putem Javnog poziva dodjeljivati bespovratna sredstva za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća na području grada Vukovara za 2022./2023. godinu.

FZOEU u okviru svog poziva sufinancira mjere energetske obnove sa 60% prihvatljivih sredstava, a Grad Vukovar će za svoje građane koji su se uspješno prijavili na poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost omogućiti dodatno sufinanciranje s 10% prihvatljivih troškova kako bi građani s manje financijskih sredstava proveli prihvatljive mjere.

– Ovu mjeru Grad Vukovar provodi od 2015. godine i dosad je za ovu namjenu utrošeno 5,9 milijuna kuna te je obnovljeno 220 kuća. Ove godine smo osigurali proračunska sredstva u iznosu od dva milijuna kuna, a želja nam je smanjiti potrošnju energenata, ujedno i očuvati kućanske budžete, stvoriti zdraviju životnu atmosferu, očuvati okoliš te u konačnici i našem gradu osigurati ljepše ulice – rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava uz poziv sugrađanima za praćenje natječaja Grada Vukovara koji u okviru svojih mogućnosti uvijek prepoznaje prilike za pomoć svojim sugrađanima, u bilo kojem pogledu.

Pročelnik UO za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig pojasnio je kako je dokumentacija potrebna za prijavu jednaka dokumentaciji koja je bila potrebna za prijavu na poziv FZOEU, a u svrhu olakšanja procesa prijave za građane Vukovara.

– Grad Vukovar je proteklih godina uložio značajna sredstva za energetsku obnovu objekata u privatnom vlasništvu. Javni poziv provodit će se do kraja 2023. godine kako zbog pomanjkanja izvođača radova na tržištu ne bismo ograničili samo njihovo izvođenje. Javni poziv se odnosi na toplinsku izolaciju, zamjenu vanjske stolarije, sunčanih toplinskih sustava, kotlove koji su alternativa plinu i loživom ulju te dizalice topline i fotonaponske sustave – dodatno je objasnio Čulig.

Grad Vukovar će korisnicima dodjeljivati sredstva za opravdane troškove projekta u maksimalnom iznosu 34.000 kuna s PDV-om. Javni poziv bit će objavljen u ponedjeljak, 20. lipnja 2022. godine na službenoj stranici Grada Vukovara.