Gradski odbor HSS-a Vinkovci svim Romima čestita Svjetski dan Roma!

 

Danas, 8. travnja, obilježava se Svjetski dan Roma. Tim povodom Gradski odbor Hrvatske seljačke stranke Vinkovci oglasio se službenim priopćenjem koje je potpisala Sanja Vidoš, predsjednica Organizacije žena „Hrvatsko srce” GO HSS Vinkovci. Prenosimo ga u cijelosti:

Ovaj dan posvećen je romskoj kulturi, povijesti, jeziku i tradicijama. Također, Svjetski dan Roma u cijelom svijetu obilježava se kako bi se javnost upozorila na to da su upravo Romi, najveća nacionalna manjina u Europi, izloženi diskriminaciji, negativnim stereotipima, visokom siromaštvu, nezaposlenosti, lošim uvjetima stanovanja, društvenoj isključenosti, stigmatizaciji i govoru mržnje.

Sve to im otežava i ostvarivanje različitih prava pomoću kojih bi mogli ravnopravno i kvalitetno sudjelovati u svim područjima života.

Također, jedan od najvažnijih i ključnih problema je segregacija u obrazovanju, niska razina uključenosti Roma u srednje i visoko obrazovanje, posebice ženske djece.

Svjetski dan Roma prilika je da se podsjetimo koliko je važno osvijestiti i promovirati obrazovanje kao put prema ostvarivanju svih prava Roma, ali i upoznati se s tradicijom i kulturom romskog naroda”.