GRADSKI PODRUM Je li napokon došlo vrijeme kako bi se natjeralo vlasnike na obnovu zgrade?

FOTO: Ivan Valentić

Tijekom posljednjeg nevremena kojeg smo osjetili prije dva dana, na području Vinkovaca ponajveća šteta u središtu grada nastala je na skeli postavljenoj oko zgrade Gradskog podruma. Uslijed rušenja skele došlo je do zatvaranja ulice Jurja Dalmatinca u tom dijelu, odnosno od križanja sa Zvonimirovom do križanja s Nazorovom ulicom. Šteta je u jednom danu sanirana, no problem je i dalje ostao.

Naime, ovaj slučaj, gdje je skela trebala poslužiti kao zaštita pješaka i vozača od komada građevinskog materijala koji godinama otpada sa zgrade, u ovakvim ekstremnim okolnostima pokazao se kao veća opasnost od samog uzroka. Neodgovorne vlasnike, koji više desetljeća izbjegavaju bilo kakvu intervenciju na zgradi, spasila je samo puka sreća od izbjegavanja veće materijalne štete i žrtava.

Stoga se nameće sasvim logično pitanje: Je li napokon došlo vrijeme da se zakonski prisili vlasnike Gradskog podruma da barem pročelje zgrade učine sigurnim, a ne da to za sve njih rade građani iz gradskog proračuna?!