GRADSKI PODRUM Restoran i jedan stan na ‘bubnju’; Posavčić traži da ih kupi Grad!

FOTO: Ivan Valentić

Sasvim neočekivano na jučerašnjoj sjednici vinkovačkog Gradskog vijeća pojavio je prijedlog nezavisnog vijećnika Tihomira Posavčića o uvrštenju na Dnevni red Prijedlog Odluke o suglasnosti za kupnju nekretnine. Takav prijedlog o uvrštenju na Dnevni redi je prihvaćen, a na kraju sjednice, po raspravi o navedenoj točki razvila se zanimljiva rasprava. Doduše, prijedlog nije u konačnici usvojen, što ne znači kako isti nije i – zanimljiv.

No, krenimo redom.

Kako je Posavčić naveo u obrazloženju prijedloga (neusvojene) Odluke, u postupku javne prodaje elektroničkom javnom dražbom pri FINA-i nalaze se dvije nekretnine (restoran Gradski podrum i dva stana) koje trebaju i moraju biti jedan od strateških imovinskih interesa Grada Vinkovaca jer ne samo da je nekretnina na izvrsnom položaju i lokaciji već ista nekretnina predstavlja i povijesnu baštinu Grada Vinkovaca.

Kupnjom navedene nekretnine Grad Vinkovci dobio bi istovremeno nekretninu koja uz renoviranje i ulaganja može predstavljati mjesto na kojem Grad Vinkovci može imati uređeni prostor za mnoge jdelatnosti grada ili prostor za mnoge udruge, građane ili poduzetnike gdje bi u samom središtu grada imali lokaciju na kojoj se može odvijati takav način korištenja prostora, tvrdi Posavčić.

FOTO: Ivan Valentić

Ovo je drugo nadmetanje s obzirom kako prvo, na kojem su navedene nekretnine prodavane po početnoj cijeni, nije bilo uspješno. A početna cijena za Gradski podrum površine 185,75 m2 koji se sastoji od šank sale, sale za ručak, sanitarnog čvora i kuhinje iznosila je 107.293€. Sada, u drugom nadmetanju početna cijena iznosi 53.646,50 eura, odnosno prodaje se po 50% nižoj cijeni od početne.

Druga nekretnina, odnosno predmet dražbe, predstavljaju ZK Tijelo II – 2. suvlasnički dio s neodređenim omjerom ETAŽNO VLASNIŠTVO (E-2) – stan na prvom katu lijevo od stepenica koje vode na kat koji se sastoji od tri sobe sa svim nusprostorijama, a koji gleda na ulicu J. Dalmatinca te ZK Tijelo II – 3. suvlasnički dio s neodređenim omjerom ETAŽNO vlasništvo (E-3) – trosoban stan i nusprostorija na prvom katu koji gleda na ulicu K. Zvonimira površine 136,50 m2. Ista ne neuspješno prodavala na prvoj dražbi po cijeni od 69.200 eura, dok joj je sadašnja početna cijena 34.600 eura.

Tijekom rasprave vladajući su pokazali interes za preuzimanjem, odnosno gospodarenjem ovom lokacijom, no zbog neriješenih vlasničkih odnosa u preostalom dijelu objekta, smatraju kako je ovakva investicija – rizična.

FOTO: Ivan Valentić

Naime, kada bi grad i kupio ove dvije nekretnine unutar zgrade Gradskog podruma, i dalje ne bi bio vlasnik cijele zgrade, te bi održavanje, uređenje, renoviranje i bilo kakvi zahvati bili izuzetno otežani zbog nedefiniranog suvlasničkog odnosa koji se ne uspijeva raspetljati tridesetak godina. Isto tako, zbog suvlasništva, Grad ne bi mogao biti niti prijavitelj na bilo koji EU natječaj s obzirom kako takvi natječaji preferiraju isključivo vlasništvo 1/1, moglo se čuti od strane vladajućih.

Nekretnina se prodaje u stečajnom postupku te je sada prilika da se kupi po povoljnoj cijeni daleko od tržišne te si se time riješilo i pitanje naružene zgrade kao i potencijalne opasnosti za prolaznike jer je postavljena skela na predmetnoj zgradi samo privremeno i skupo rješenje, a ovako bi se problem riješio odjednom, uporan je bio Posavčić koji se boji kako bi lokaciju mogla preuzeti neka od kockarnica što bi narušilo imidž grada koji se nastoji gradi.

Unatoč svim obrazloženjima, kako smo naveli prijedlog nije usvojen, no zanimljivo je kako niti vladajuća većina, odnosno vijećnici HDZ-a nisu bili jedinstveni po ovom pitanju. Naime, dok je oporba glasovala za ovaj prijedlog, a vladajući protiv, Vladimir Ćirić bio je – suzdržan!