Grigić Bosančiću: Nabrojite petoricu igrača Cibalije… Bosančić Grigiću: Evo, nudim vam funkciju predsjednika!

Zanimljivo je bilo na večerašnjoj redovitoj godišnjoj Skupštini HNK Cibalia koja, suprotno dosadašnjoj praksi, nije bila tek festival dizanja ruku. U jednom trenutku umalo je i prekinuta, ali o tom potom. Na dnevnom redu našlo se devet točaka, među ostalima i izvješća Uprave, Nadzornog odbora te revizora za 2020. godinu (sva su prihvaćena, ali ne jednoglasno, nego uz dvije suzdržane ruke).

Predsjednica Dea Lasić proteklo jednogodišnje razdoblje ocijenila je uspješnim:

– Krajem siječnja 2020. podmirene su sve obveze prema zaposlenima i igračima s 31. prosinca 2019. godine. Kredit koji je ishođen od HPB-a u iznosu od 5.000.000 kuna podmiren je u siječnju 2020. od strane Grada Vinkovaca. U 2020. godini došlo je do povećanja prihoda u odnosu na 2019. godinu zbog većih prihoda od dotacija i pomoći, prodaje dugotrajne materijalne imovine u iznosu od 4,4 milijuna kuna te zbog većih ostalih prihoda. Sve navedeno rezultiralo je time da je u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine ostvarena dobit u iznosu od 1.080.796 kuna – izvijestila je predsjednica Lasić uz dodatak da je za razdoblje 2021.-2026. planirana kontinuirana dobit „što temeljimo na osiguranim prihodima od strane Grada Vinkovaca kao i pronalaženje glavnog sponzora i više manjih te uz transfere igrača iz škole nogometa…”.

A onda se sa setom pitanja ukazao Ivan Grigić, mali dioničar.

– Zašto se čekalo četiri tjedna da klub osigura pregled našem igraču Diyokeu koji je slomio nogu, zašto je iznos transfera Jakova Karabatića u Varaždin poslovna tajna, je li istina da pioniri i kadeti nisu otputovali na utakmicu protiv Marsonije zbog toga što im nije osiguran prijevoz (!?), zašto klub nema sportskog direktora…? – otvorio je seriju pitanja Grigić.

– Klub ima dva liječnika i fizioterapeuta, pa pitanje za Diyokea treba uputiti našoj liječničkoj služni. Mene eventualno možete pitati je li klub uredan u izvršavanju obveza prema liječnicima i fizioterapeutu, a ja ću odgovoriti da jest. Karabatić? Sve će biti vidljivo sljedeće godine u travnju kada HNS-u budemo podnosili financijsko izvješće za 2021. godinu – uzvratila je predsjednica Lasić.

Osobito je napeto bilo u trenutku kada je Grigić upitao predsjednika Skupštine Ivana Bosančića, ujedno i predstavnika većinskog vlasnika kluba, da nabroji desetoricu igrača Cibalije…

– Zapravo, ‘ajde samo petoricu, da ne bude puno… I još jedno pitanje; na kojem je mjestu Cibalia završila jesensku polusezonu? – obratio se Grigić Bosančiću.

– Tko ste vi da mi postavljate takva pitanja? Skupština je zatvorena – ekspresno je reagirao Bosančić, no do naprasnog prekida događaja ipak nije došlo.

– Odgovorit ću na svako normalno pitanje. Ali, ova nisu bila takve prirode. Čini mi se da ste ovdje došli po materijal za novu kolumnu. Tko je vodio pregovore s potencijalnim ulagačima predvođenim Ivanom Bošnjakom? Nije bilo pregovora, samo razgovora. Jednom ja, jednom predsjednik Nadzornog odbora Hrvoje Niče, ali ne postoje tu nikakve nejasnoće. Konkurentni su svi koji se prijave na natječaj i uplate jamčevinu. To je jasno i glasno poručeno u svim razgovorima. Međutim, nitko se nije prijavio na natječaj. Niti je tko platio jamčevinu. Ići će novi natječaj, slobodno se prijavite, dajte rješenje, dajte pomoć… Na kraju krajeva, vama osobno, Grigiću, sam ponudio funkciju predsjednika kluba. Niste ju prihvatili. I evo sad vam nudim isto. I još nešto. Ja ne vodim Cibaliju, ja pomažem Cibaliji koja je 2017. godine, kada sam postao gradonačelnik, bila u financijskom minusu od 17 milijuna kuna – sažetak je Bosančićeva dijaloga s Grigićem.

– A tko je vodio Cibaliju do 2017. godine? Rusi, Arapi…? Pa, zna se – replicirao je Grigić.

Otvorena su ovom zgodom još neka važna pitanja poput izgradnje terena s umjetnom podlogom, obilježavanja 40. godišnjice ulaska vinkovačkog Dinama u Prvu jugo-ligu, transfera igrača za tri aluminijska gola (Rene Šarić), odlaska dragulja Diona Drene Belje praktički za 0 kuna u Osijek… Bilo je polemično, dinamično.

Potpuno suglasje postignuto je samo oko toga da je za klub Cibalijine tradicije i ugleda sramotan razlog neodlaska na utakmicu pionira i kadeta u Slavonski Brod. Hej, nije bilo autobusa!?!