Grmoja: Uvozni lobiji i ministar Grlić Radman žive na slavonskoj nesreći

Nikola Grmoja i Kristina Bakula IZVOR: Most
Most je na današnjoj konferenciji za medije u Osijeku naglasio “da je problem slavonskog svinjogojstva problem cijelog sustava koji dugoročno vodi u uništavanje slavonskog sela”. Saborski zastupnik Nikola Grmoja je prisnažio:
 
– Slavonska svinja je više od prehrane, ona je dio tradicije i suvereniteta seoske obitelji. Od ove loše politike upravljanja kriznom situacijom jedini koji će profitirati su uvozni lobiji i ministar Grlić Radman koji žive na slavonskoj nesreći. Obećao sam ljudima sinoć u Retkovcima na sastanku da ćemo, s obzirom na to da nam je od njih došao zahtjev za ocjenu ustavnosti svih ovih mjera, pokušati prikupiti 31 potpis oporbenih zastupnika kako bismo ubrzali Ustavni sud da na tu ustavnu tužbu odgovori.
 
Iz Mosta naglašavaju da je problem nastao od samog početka kada je Ministarstvo poljoprivrede potpuno nespremno dočekalo afričku svinjsku kugu, za koju se znalo da postoji u susjednim zemljama. Nisu, naglašeno je, komunicirali na terenu, nisu educirali niti pripremili naše svinjogojce na potencijalni crni scenarij koji se sada odigrava pred našim očima. Županijska vijećnica Vukovarsko-srijemske županije Kristina Bakula:
 
– Nije bilo pripremne strategije niti plana, a posljedicu snose uzgajivači svinja. Moja županija je najviše stradala u nevremenu od kojeg se još nismo oporavili, a sad su nas još dočekali katastrofalni uvjeti koji doslovno uništavaju rad i prosperitet našeg seljaka. Kolona od osam kilometara pokazuje da Slavonci i Srijemci neće dozvoliti da se sela ugase. Most je na njihovoj strani.
 
Istaknuto je i da jednokratna pomoć nije rješenje, jer ostaje otvoreno puno pitanja; kako će svinjogojci preživjeti, ako su potpuno ostali bez prihoda? Nekima je isplaćen dio pomoći, neki će pomoć dobiti tek za koji mjesec. Kako će država riješiti pitanje nadoknade štete koju su sami izazvali svojim nemarom? Mora biti osigurana trajna podrška prihodu uzgajivača jer je to jedini način da ljudi mogu nastaviti svoje živote imajući u vidu da su zaduženi, imaju kredite, troškovi se gomilaju, a prihoda nema.
 
– Nemamo odgovore na pitanja što će biti sa svinjogojcima nakon godinu, dvije ili tri. Komunikacija Ministarstva poljoprivrede je sramotno oskudna, nisu na terenu, ne razgovaraju s ljudima i ne promišljaju strateški. Hoće li Vlada u potpunosti financirati štetu? Kako će izgledati opravak slavonskog sela i poslovanja naših stočara? – naglas se pita Bakula.
 
– Također, otvara se pitanje dodjele zemljišta. Svinjogojci će ostati bez zemlje, jer nemaju svinja. Možemo očekivati i još jedan val iseljavanja, jer će se vjerojatno velik dio stočara zbog svih ovih povezanih problema prestati baviti uzgojem svinja. Što s ljudima koji pripadaju nultoj, prvoj i drugoj kategoriji i nemaju kreditnu sposobnost? Gdje su rješenja? Ovdje se radi i o problemu cijelog opskrbnog lanca. Usko su vezani i proizvodnja stočne hrane, veterinarske usluge, klaonice, proizvođači začinske paprike, češnjaka… Ovo nije problem samo jedne skupine ljudi, poduzetnika, nego i cijelog sustava koji je usko vezan uz proizvodnju i distribuciju svinjskog mesa i svinjskih proizvoda. Ne damo Slavoniju, Srijem i Baranju, borit ćemo se i dalje za glas svakog čovjeka koji ovdje živi i radi. Ministarstvo i Vlada ne mogu zatvarati oči na ovu propast. Neka dođu u Slavoniju i suoče se sa svinjogojcima – zaključuje Grmoja.