HALO, NAIROBI Herr Brunner: Jako sam zainteresiran za investiciju u Cibaliju! Evo razloga…

Eduard Brunner korektno se javio na poruku. Potom i na telefonski poziv. Potencijalnog investitora u Cibaliju signal mobitela pronašao je Nairobiju, glavnom gradu Kenije. Zadovoljan je, kaže, prvom rundom pregovora koja je održana jučer i u kojoj je sudjelovao njegov operativac.

– Neke karte su na stolu. Ne sve, ali za početak i više nego dovoljno. Na potezu je sada gradska uprava Vinkovaca koja treba raspisati natječaj za prodaju dionica koje su u vlasništvu Grada Vinkovaca. Također, očekujemo na uvid u financijsko poslovanje, odnosno stanje stvarnoga duga. Jednostavno, moramo imati inicijalnu točku, znati odakle krećemo. Da, zadovoljan sam onime što mi je prenio moj čovjek nakon razgovora s vašim gradonačelnikom i predsjednicom kluba, kaže da ima dojam kako idemo u dobrom smjeru. Zasad nemam razloga sumnjati u to – kaže Brunner uz napomenu kako je prije šest-sedam godina već iskazao zainteresiranost za investiciju u Cibaliju, no tada razvoj događaja u konačnici nije otišao u smjeru finalizacije posla.

– Nije sada više ni važno gdje je zapelo. Nadam se da ovaj put neće biti remetećih faktora. Jako sam zainteresiran za ovo ulaganje.

S kojim motivima?

– Prvi motiv mi je napraviti prvoligaški klub koji bi predstavljao svojevrsnu platformu za europski iskorak igračima iz naše nogometne akademije u Nigeriji. Za Cibaliju sam zainteresiran iz više razloga. Jedan je i taj što se radi o klubu koji postoji više od 100 godina. Dakle, ulaganje je to u brend i tradiciju. Upoznat sam i s tim da je to klub posebnog rejtinga u Hrvatskoj. I da ima odlične navijače, kao malo koji prvoligaš u Hrvatskoj. Nije nevažan ni geografski položaj Hrvatske, blizina granice s Bosnom i Hercegovinom, Mađarskom i Srbijom… To je neobično važan detalj.

Sugovornik je naglasio i ovo:

– Osim što nam je cilj plasirati afričke igrače na europsko tržište, imamo ambiciju razvijati i nogometnu školu po uzoru na uspješan model akademiju u Nigeriji iz koje su izišli neki igrači koji su načinili solidne, pa i odlične europske karijere. Za primjer, trojica igrača koja su prije nekoliko godina, kada smo pokušali „ući” u Cibaliju, praktički bila već na putu za Vinkovce kasnije su stekli status reprezentativaca Nigerije. Veznjak Peter Etebo jedan je od njih. Danas je veznjak u grčkom Arisu, igrao je i za Stoke, Getafe, Galatasaray i Watford, a 2016. sudjelovao je i u osvajanju brončane medalje na Olimpijskim igrama u Riju. Kelechi Nwakali igrao je, pak, u U-23 momčadi Arsenala te kao profesionalac u Nizozemskoj i Španjolskoj, a Victor Mbaoma nazabijao se golova u alžirskom prvoligašu MC Algieru. Sva trojica bi završila u Cibaliji da posao svojedobno nije propao praktički u završnoj fazi.

Herr Brunner tu se zaustavio i povukao ručnu:

– Evo, toliko. Više od ovoga za sada ne bih govorio. Hvala vam na interesu, vjerujem da ćemo se uskoro imati više materijala i konkretnih činjenica za razgovor.