HARISSONOVO CVIJEĆE Uspomena na novinare poginule u Domovinskom ratu

IZVOR: Grad Vukovar
Kod pješačkoga mosta Jean-Michela Nicoliera u središtu Vukovara otkrivena je spomen ploča “Harrisonovo cvijeće” u spomen na sve poginule novinare i izvjestitelje u Domovinskom ratu. Na ploči su istaknuta imena Siniše Glavaševića, Tomice Belavića, Žarka Kaića, Živka Krstičevića, Genadija Kurinoja, Gordana Lederera, Viktora Nogina, Stjepana Penića, Branimira Polovinu, Zdenka Purgara, Nikolu Stojanca i Tihomira Tunukovića. Ploču su svečano otkrili vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i akademik Antun Mateš.
 
– Ovo je spomenik novinarima koji su poginuli ili su mučki ubijeni kako bi im se zatro glas te kako bi se spriječila istina o brutalnoj agresiji na Hrvatsku. Priča o ovoj spomen-ploči stara je 17 godina te me je dočekala i imao sam potrebu doprinijeti njenoj realizaciji.
Brojni ljudi i domoljubi u ovaj projekt utkali su svoju emociju, a on svjedoči o novinarima koji su poginuli i ubijeni su kako bi se spriječila istina koja je u Hrvatskoj bila vrlo jasna. Svima njima u čast danas smo ovdje i otkrivamo spomen-ploču te se zahvaljujem svima koji su doprinijeli ovom projektu. Moramo čuvati uspomene na sve ove ljude koji su nas velika vrijednost i koju smo pozvani braniti – između ostaloga je rekao Penava. 
 

Inicijator postavljanja spomen ploče je slikar i akademik Antun Mateš koji je otkupio i u vlasništvo Grada Vukovara predao prava na prikazivanje filma “Harrisonovo cvijeće” u Hrvatskoj, a po kojemu je ploča i nastala. Rekao je da je ploča u Zagrebu čekala 17 godina kako bi bila postavljena u Vukovaru te zahvalio gradonačelniku Penavi što je omogućio postavljanje spomen-ploče u središtu Vukovara. 

Spomen ploču izradio je Boris Pokos, a tako je nazvana po francuskom ratnom filmu čija se radnja odvija u Vukovaru 1991. godine. Svečanosti su nazočili brojni uzvanici, među kojima i Stjepan Tuđman, sin prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.