HEP Nova „pravila igre” za obračun struje

HEP je najavio promjenu „pravila” za obračun struje. Najavljenih promjena zapravo je nekoliko:

* umjesto dosadašnjih šest akontacijskih računa po novome će nam u poštanske sandučiće stizati pet uplatnica;

* obračun za prethodno razdoblje i nova akontacijska rata neće se morati plaćati u istom mjesecu jer će akontacijska rata stizati mjesec ranije;

* akontacijske rate više neće biti sve jednake, iznosi će se razlikovati na svakom računu (potrošači će plaćati po potrošnji, ali u različitim obrocima);

* bit će moguć odabir drugog načina primitka računa – sezonski ili linearni model za one korisnike koji imaju manju potrošnju (zahtjev za prelazak iz modela u model moguć je na zahtjev kupca).

Za sve kupce, bez obzira na odabranog opskrbljivača, model potrošnje određuje HEP ODS. Inicijalno se svi kupci svrstavaju u takozvani „Opći model“. Taj model podrazumijeva različit iznos akontacija po mjesecima, ali je njihov ukupan zbroj temeljen na potrošnji adekvatnog prethodnog razdoblja.

Razlike u iznosima ovisit će o regiji kojoj kupci geografski pripadaju, odnosno karakteristikama potrošnje u pojedinim područjima Hrvatske, sukladno Pravilima primjene nadomjesnih krivulja opterećenja HEP ODS-a. Tko razumije, shvatit će.