Heroj Domovinskog rata Stevo Culej (HDZ) vraća se u Sabor?!

Nakon što je danas gradonačelnik Požege Darko Puljašić podnio ostavku na mjesto zastupnika u Hrvatskom saboru, kao najizgledniji kandidat za njegovo mjesto iz kvote HDZ-a, pojavio se saborski zastupnik u dva mandata, heroj Domovinskog rata i Jarminčanin Stevo Culej.

No, krenimo redom… Požeški gradonačelnik Puljašić našao se u izuzetno nezgodnoj situaciji nakon što su u javnost procurili dijelovi tajno snimljenog razgovora iz kojeg se čuje kako s dogradonačelnikom Marijom Pilonom pritišće direktora gradske tvrtke Komunalac Josipa Viteza da poslove na energetskoj obnovi zgrada u Požegi dodijeli određenim tvrtkama. Je li bilo sve po zakonu, utvrdit će neovisno pravosuđe…

No, nije sigurno bilo po volji predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića koji je očito uspio „isposlovati“ Puljašićevu ostavku. Naime, raritet je da u Hrvatskom saboru izabrani zastupnik daje ostavku, uglavnom – zamrzavaju mandat. U čemu je razlika? S ostavkom, izabrani zastupnik ne može se više u tom mandatu vratiti u zastupničke klupe, no kada zamrzne mandat onda može još jednom iskoristiti taj džoker. Npr. isto zbog afera HDZ-ov zastupnik iz Velike Gorice Dražen Barišić samo je zamrznuo mandat prije četiri mjeseca. Hoće li ostavku, a ne zamrzavanje mandata Puljašić politički „naplatiti“ – vrijeme će pokazati!

Gdje je u cijeloj ovoj priči Stevo Culej? Na ljetnim izborima ispred HDZ-a u V. izbornoj jedinici u Sabor su izabrani: Zdravko Marić, Mario Banožić, Josip Aladrović, Pero Ćosić, Marijana Balić, Mladen Karlić, Darko Puljašić i Danijel Marušić. Kako su Marić, Banožić i Aladrović postali ministri, a Marušić je brodsko-posavski župan, njih u Saboru već mijenjaju Ankica Zmaić, Josip Šarić, Anamarija Blažević i Ljubica Maksimčuk. Od „slobodnih“ kandidata s liste ostali su Nikola Mažar i Stevo Culej, uz napomenu da je Nikola Mažar trenutno na funkciji državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, a to je nespojiva funkcija za Sabor. Dakle, jedini preostali kandidat koji bi u ovom trenutku mogao ući u Sabor je – Stevo Culej.

Prema sadašnjoj situaciji, ovu poziciju Culeju mogao bi eventualno ugroziti Marušić ako odustane od nove kandidature za župana. Ili, pak, Nikola Mažar ukoliko dobije „nalog“ da ide u Sabor. Naravno, postoji i teoretska mogućnost da neki od ministara (Marić, Banožić, Aladrović) „samostalno“ kao Puljašić odluči ministarsku fotelju zamijeniti saborskom.

Sve opcije su otvorene, jer javna je tajna kako Stevo Culej nije po volji kako stranačkoj vrhuški, tako ni lokalnom HDZ-u. Stranački vrh mu zamjera podršku Miroslavu Škori u utrci za predsjednika RH u prvom krugu, a da nije po volji lokalnih HDZ-ovaca najbolje govori činjenica kako nije bio kandidat niti jedne opcije za Županijski odbor HDZ-a VSŽ, dok ga novo vodstvo (još) nije kooptiralo u spomenuto tijelo – a moglo je!

U svakom slučaju, nipošto ne treba zanemariti ni činjenicu kako je nakon Zdravka Marića (21.777 glasova) Stevo Culej u V. izbornoj jedinici dobio najviše glasova među HDZ-ovcima. Povjerenje mu je ukazalo 3.475 birača (5.56%), što je ipak bilo nedovoljno za izravan ulazak u sabor temeljem preferencijalnih glasova (minimalno 10%).