HGSS STANICA VINKOVCI Prvi među jednakima u akcijama spašavanja!

IZVOR: Grad Vinkovci

Hrvatska gorska služba spašavanja broji 15. godinu djelovanja na području Vukovarsko-srijemske županije u okviru Stanice Vinkovci. Svojim organizacijskim sposobnostima i obučenošću, služba je koja je prva na terenu od poplavnih područja u Posavini 2014. godine, do olujnog nevremena prošle godine. Kao takvi definitivno su prvi među jednakima kod koordiniranja akcija spašavanja tijekom hitnih intervencija.

Značaj Stanice Vinkovci prepoznaju i svi gradovi i općine naše županije koji financijski i materijalno, u granicama svojih mogućnosti, pomažu djelovanje ove skupine koju čini tridesetak volontera svih specijalnosti. Upravo Grad Vinkovci sve ove godine jedan je od glavnih financijskih pokrovitelja rada Stanice Vinkovci s kojom je danas potpisan Sporazuma o financiranju za 2024. godinu, a kojim će Stanici biti dodijeljeno 8.600 eura.

– S odličnom suradnjom s vinkovačkom HGSS-om nastavljamo i u ovoj godini. Danas smo tako potpisali sporazum kojim ćemo doprinijeti opremljenosti i osposobljenosti Stanice Vinkovci kako bi bili sigurni u njihovu brzu, preciznu i snažnu zaštitu u najtežim uvjetima i na svim terenima. Hvala im na svemu što su do sada činili i čine, na nesebičnom trudu kojim doprinose sigurnosti u zajednici, a mi smo tu da im osiguramo sve što je potrebno kako bi oni mogli pomoći drugima, istaknuo je zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić.

Zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić i pročelnik HGSS Stanice Vinkovci Zlatko Becić, IZVOR: Grad Vinkovci

Među volonterima Stanice Vinkovci nalazi se četvero gorskih spašavatelja, 13 spašavatelja, 8 pripravnika te 10 spašavatelja u pričuvi. U svrhu potrage za nestalim osobama unutar Stanice aktivno djeluje 6 voditelja potrage, 2 licencirana upravitelja bespilotnim letjelicama te 6 kartografa.

Specijalnosti unutar Stanice 2 ronioca, 16 spašavatelj na brzim vodama i u poplavama. Među članstvom djeluje i 1 liječnik. Svi aktivni članovi obučeni su za pružanje prve pomoći u ne urbanim i na teško pristupačnim terenima, a njih 2 ima važeću međunarodnu ITLS licencu.