HITNA PROCEDURA Mijenja se opet Zakon o PDV-u; kažu, nije zbog Izbora već naše dobrobiti

Ilustracija/PEXELS

U proceduru e-Savjetovanja Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja stavilo je Nacrt Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

Razdoblje savjetovanja sa zainteresiranom javnošću skraćuje se na 8 dana kako bi se zbog predviđenog stupanja na snagu zakona mogla ispoštovati procedura donošenja zakona te kako bi se i od 1. travnja 2024. primjenjivala snižena stopa PDV-a od 5%.

Ova stopa primjenjivala bi se na isporuku prirodnog plina, uključujući naknade vezane uz tu isporuku, grijanja iz toplinskih stanica uključujući naknade vezane uz tu isporuku te isporuke ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke, s obrazloženjem izbjegavanja udara na gospodarstvo i standard građana.

Za provedbu Prijedloga zakona nije potrebno osigurati dodatna financijska sredstva u državnom proračunu Republike Hrvatske. Procjenjuje se da će predložene mjere imati utjecaj na smanjenje prihoda državnog proračuna Republike Hrvatske s osnove PDV-a u iznosu od oko 46 milijuna eura godišnje, odnosno smanjenje od 34,5 milijuna eura za razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca 2024., odnosno smanjenje od 11,5 milijuna eura za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2025.