Hitne službe i Crveni križ demonstrirali spremnost za sve vrste katastrofa!

IZVOR: Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci

Dan uoči obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite RH godine u Županji je održan taktičko-tehnički zbor operativnih snaga sustava civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije.

Sastavnice sustava civilne zaštite demonstrirale su na današnjem zboru opremljenost, obučenost, brzinu i intervencijsku spremnost. Krizne situacije u posljednjih nekoliko godina: poplave, potresi, migrantska kriza, pandemija koronavirusa, rat u Ukrajini i ljetošnje olujno nevrijeme veliki su izazovi s kojima se susrećemo, a za koje su naše žurne službe i operativne snage pokazalo se i danas, bile itekako spremne.

Jedna od temeljnih operativnih snaga sustava civilne zaštite je i Hrvatski Crveni križ. Ovom prigodom pripadnici Hrvatskog Crvenog križa su naglasak stavili na pripremljenost u odgovoru na katastrofe, želeći pokazati važnost pravodobnih priprema, znanje prve pomoći i što je potrebno imati kod kuće u slučaju potresa, kao što je osobni plan, set prve pomoći, higijenski set i praktični set, što je objedinjeno u ruksaku Hrvatskog Crvenog križa Set2Go. Također je predstavljena i oprema za terenski rad na zbrinjavanju evakuiranih osoba: šator za ekstremne uvjete, poljska kuhinja i rashladne vitrine.

IZVOR: Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci

Zainteresirani građani, polaznici vrtića, te učenici osnovnih i srednjih škola imali su priliku vidjeti opremu, vozila, robote i dronove, odnosno sve ono što pripadnici sustava koriste u svakodnevnim aktivnostima i intervencijama, a veliku pozornost je izazvala pokazna vježba Protueksplozijskog odjela Policijske uprave vukovarsko – srijemske čiji su djelatnici, uz pomoć policijskog psa, uspješno pronašli i deaktivirali eksplozivnu napravu.