HND proglasio Borisa Dežulovića novinarom godine i zbog komentara „Jebo vas Vukovar”

FOTO: Nikola Šolić IZVOR: HND

Boris Dežulović dobio je nagradu za novinara godine na svečanosti koju je organiziralo Hrvatsko novinarsko društvo (HND) za najbolje novinarske radove u 2021. godini. Dežulović je dobio 178 od 452 važeća glasa, a uz njega su nominirani bili još: Danka Derifaj (121 glas), Ilko Ćimić (89 glasova) i Jelena Jindra (68 glasova). 

U obrazloženju ocjenjivačkog suda stoji:

Boris Dežulović u svojih 35 godina bavljenja novinarstvom uvijek imao svoj stav: jasan, dorečen, argumentiran. I angažiran. Njegova samo naoko obična kolumna na portalu N1 o devastaciji jedne ljupke dalmatinske uvale dobila je neočekivanu ekstenziju u obliku pokreta masovnog građanskog otpora otimačini zajedničkog dobra od beskrupuloznog moćnika, koji ima potporu najviših državnih dužnosnika. Riječ je bila o tajkunu Stipi Latkoviću, koji u uvali Vruja pokraj Brela bespravno gradi turistički resort, stoji između ostalog u obrazloženju te se dodaje kako je koji mjesec kasnije komentarom „Jebo vas Vukovar” pokušao učiniti nemoguće; grad pretvoren u mauzolej vratiti njegovim živim stanovnicima, a državu prestrojiti na kolosijek normalnosti.

Na HND-ovoj svečanosti nagrađeni su još: Marinko Čulić (Nagrada za životno djelo Otokar Keršovani), Tamara Opačić (Nagrada Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo), Igor Šoban (Nagrada Nikša Antonini za novinsku fotografiju), redakcija emisije „Katedra za plastičnu kirurgiju” radija Yammat FM (Nagrada Marija Jurić Zagorka za radijsko novinarstvo), Karmen Šore i Ana Malbaša osvojile su jednaki broj bodova pa su podijelile Nagradu Marija Jurić Zagorka za televizijsko novinarstvo, zatim Igor Altarac (Nagrada za snimateljski prilog na televiziji Žarko Kaić), Vladimir Matijanić (Nagrada Marija Jurić Zagorka za internetsko novinarstvo) i Andrej Dimitrijević (Nagrada Jasna Babić za istraživačko novinarstvo).