HNS: Skandiranje “SRBIJ UBINA” je diskriminatorno i kažnjivo!

Prošloga je tjedna, na temelju izvješća časnika za sigurnost HNS-a Zlatka Čipčića, disciplinski sudacSuperSport Prve nogometne lige Alan Klakočer kaznio HNK Cibalia s 2.000 eura zbog neprimjerenih povika na utakmici Cibalia – BSK (0:1).

Na spomenutoj utakmici, podsjetimo, skupina vinkovačkih navijača smještena na istočnoj tribini grubo je (iz)vrijeđala nogometaša BSK-a Matiju Mišića, a Šipčić je u svom izvješću notirao i to da se s istog mjesta skandiralo i “UBIJ SRBINA…”

Ispostavilo se, međutim, kako Ultrasi nisu skandirali  “UBIJ SRBINA”, nego “SRBIJ UBINA”. Stoga Hrvatskom nogometnom savezu uputili upit je li dotično skandiranje podložno ikakvim sankcijama prema aktualnim propisima HNS-a? U odgovoru koji potpisuje glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak piše ovako:

HNS uvažava sudsku praksu prema kojoj je kažnjivo sve ono za što je jasno na što se odnosi, a ima diskriminirajući karakter, pa tako i skandiranje “Srbij Ubina”, ili neki drugi očigledan anagram unutar datih okolnosti ima jasno, diskriminatorno značenje te je stoga kažnjivo.

Hrvatski nogometni savez, dakle, riješio je ovu enigmu. Za razliku od one iz 2012. godine kada su vinkovački Ultrasi hukali Domagoju Vidi, tada igraču zagrebačkog Dinama. HNS tada naprosto nije znao što bi učinio, jer se nikada ranije ništa slično nije dogodilo ni na hrvatskim, ali ni europskim  i svjetskim nogometnim terenima.

Naime, kada se diljem svijeta huče tamnoputim igračima neosporno je kako se takav čin navijača smatra rasizmom. Ali, nikada nitko ranije istim glasanjem nije pokušao uvrijediti bijelca. Cibalia je tom zgodom prošla nekažnjeno, jer naposljetku kazna za takvo što nije ni – predviđena. Za anagrame, kako vidimo, jest.