Hoće li ukidanjem prireza u Vinkovcima zapravo profitirati oni s visokom plaćom, dividendama i iznajmljivači na Jadranu…?

Na prirez možemo gledati kao na mjeru koja se odnosi na imućnije građane, dok na one s manjim primanjima nema gotovo nikakvog utjecaja – bio bi ovo sukus našeg istraživanja o prirezu u Vinkovcima na koje nas je ponukala referendumska inicijativa Vinkovci za veće plaće.

Konkretno, to se može zaključiti na primjeru osobe koja je primila prosječnu bruto plaću u RH za 2021. godinu u iznosu 9.599 kuna (7.679 kuna neto) i imala je dva uzdržavana člana, a koja na ta primanja nema obvezu plaćanja prireza.

Glavna su pitanja u cijeloj ovoj priči koliko građani imaju u konačnici koristi od ukidanja prireza te koliko je referendum sam po sebi isplativ!? Te odgovore može ponuditi tablica iz koje je vidljivo koliki su zapravo izdaci iz plaća za prirez.

Okvirni izračun prireza u Vinkovcima, OBRADA: Vinkulja.hr

Jednako tako, osim što prirez plaćaju oni koji imaju veće plaće, plaćaju ga svi oni koji ostvaruju i druge oblike dohotka poput dohotka od kapitala kao što su dividende i udjeli. Prirez u Vinkovcima plaćaju i Vinkovčani koji npr. iznajmljuju apartmane na Čiovu, dok bi ukidanjem istog takav prihod izostao.

Sljedeće je pitanje što sam Grad gubi odnosno dobiva s ukidanjem ili ne ukidanjem prireza. Prema službenim podacima koje smo uspjeli pribaviti, Vinkovci su u 2021. godini na temelju prireza oprihodovali 6,7 milijuna kuna.

Sredstva su to, kako se ističe, koja su prije svega utrošena na socijalna davanja. Recimo, za učeničke i studentske stipendije, sufinanciranje vrtića, pomoć roditeljima osnovnoškolaca i srednjoškolaca, ali i božićnice i uskrsnice za umirovljenike, jednokratne pomoći te za programe udruga u socijali, u prošloj godini isplaćeno je preko 10 milijuna kuna, između ostalog i od uprihodovanog prireza.

Iz svega navedenog, pitanje je koliko referendumska inicijativa Vinkovci za veće plaće matematički ima smisla. Ako od iste oni s najnižim plaćama neće imati koristi, a konkretno rasterećenje će osjetiti samo oni s velikim plaćama te ako ukidanje prireza donese poremećaj u socijalnim davanjima Grada, onda „završni račun“ ipak teško kome može biti prihvatljiv.